UP denuncia sis nous atacs mortals de l’ós contra bestiar en deu dies

Unió de Pagesos ha denunciat que en només deu dies hi ha hagut sis nous atacs mortals de l’ós bru contra bestiar viu al Pirineu, concretament al pla de Beret. El sindicat agrari es queixa que, malgrat el missatge oficial de coexistència, la realitat és que els plantígrads continuen causant estralls en les explotacions ramaderes d’alta muntanya. Per això, han reiterat el seu rebuig a les reintroduccions. A més a més, asseguren que el Govern segueix sense compensar econòmicament els “danys col·laterals” causats per fauna salvatge, ja siguin óssos, voltors o bé llops.

Els pagesos s’han reunit a Llavorsí per avaluar els darrers incidents i la recent introducció -malgrat que havien demanat explícitament que no es fes- d’un nou ós capturat a Eslovènia, al qual el programa PyrosLife ha posat el nom de Goiat. Josep Carles Vicente, responsable d’organització d’UP, ha dit que l’assegurança per atacs d’ós, voltor i llop que la Generalitat ha anunciat “no és la solució”, ja que “els danys morals que pateix el ramader no es poden pagar de cap manera” i hi ha professionals que veuen en perill la continuïtat de les seves explotacions per aquest fet. Pel que fa a l’assegurança, en la reunió s’ha plantejat la necessitat d’incorporar els peritatges professionals per part de veterinaris. Pel sindicat, els agents rurals estan mancats de coneixements per realitzar aquesta tasca concreta.

‘No’ a més fauna salvatge

El sindicat, d’altra banda, qüestiona novament “la capacitat del Pirineu per seguir acollint fauna salvatge”. Per això, demanen estudis tècnics que determinin la densitat que les comarques de muntanya poden suportar d’óssos o voltors, si aquests han de conviure amb la ramaderia. UP vol “que l’administració reconegui els atacs de voltors a animals vius”, i especialment “que no posi en dubte la credibilitat dels ramaders”. Vicente ha demanat que ”davant del dubte es posin de part del ramader, i no com passa en aquests moments, que en molts casos els titllen de mentiders i poc professionals”.

L’anunci de l’assegurança per part de la Generalitat “només ha minimitzat l’efecte de l’emprenyament”, dels pagesos, ha dit a l’ACN Vicente, que nega d’aquesta manera el consens que havia anunciat el Govern tot coincidint amb el darrer alliberament d’un ós. Si la situació no millora i no noten voluntat de solucionar aquesta problemàtica per part de l’administració, els ramaders no descarten noves mobilitzacions.

Protesta transfronterera

Precisament, aquest divendres UP s’ha sumat a la manifestació que han dut a terme, a Tolosa de Llenguadoc, més de 250 ramaders d’arreu dels Pirineus per demanar que s’aturi la reintroducció d’óssos, voltors i d’altres espècies salvatges a la serralada. La concentració ha estat convocada per l’Associació per a la Salvaguarda del Patrimoni Arieja Pirineus (ASPAP) i per l’Associació per al Desenvolupament Sostenible de la Identitat dels Pirineus (ADDIP). Josep Carles Vicente i el responsable d’Acció Sindical a les Comarques de Muntanya, Joan Guitart, han assistit a la concentració, després que UP ja havia participat també en la que es va fer el 12 de maig passat.

L’ADDIP és una coordinadora d’organitzacions ramaderes i d’usuaris de la muntanya de tot el Pirineu francès, que va aconseguir aturar l’any 2011 el pla d’introducció de 10 óssos més per part del Govern francès, després de 10 anys de lluita i accions de protesta.

Text i foto: Ràdio Seu

TOTES LES NOTÍCIES