Una setantena de forjadors de Catalunya, la resta de l’Estat espanyol i el sud de França s’han citat aquest cap de setmana a Alins (Pallars Sobirà) per participar a la V Fira del Ferro Pirinenc. Els artesans seran els encarregats de confeccionar durant tot el cap de setmana dues escultures que se situaran posteriorment a diferents llocs de la comarca.

Els visitants també podran veure com s’obtenia el ferro antigament gràcies a una rèplica d’una carbonera i un forn. A la fira s’explicarà l’evolució històrica de l’explotació del ferro a la Vall, que va començar ja fa 2.000 anys, i va continuar posteriorment, amb més intensitat, durant els segles XVII i XVIII.

A més, la cinquena edició de la Fira del Ferro es dedica a la celebració del Tricentenari, ja que coincideix amb el període històric en què les fargues van agafar força a la Vall Ferrera. Per això, tota la fira s’ambientarà en el 1714. L’organització anima els participants a vestir de forjador de l’època o portar algun element característic del vestuari del segle XVIII, com barretines o faixes.

Durant la fira hi haurà demostracions de forja, exposicions, tallers d’iniciació per a nens, rutes guiades, una representació teatral sobre els conflictes del ferro i les fargues al segle XVIII, un mercat d’artesans i productes alimentaris, concerts i espectacles.

Visita de descoberta

En el marc de la fira es proposa ”El camí del ferro, del bosc a la farga”, una visita de descoberta del procés d’obtenció del ferro, amb l’elaboració d’una carbonera tal i com es feia antigament a la vall per obtenir el carbó, element indispensable per convertir el mineral en ferro.

Segons informa l’ACN, els visitants de la fira podran veure com funciona un forn de reducció realitzat amb maó reflectant. També podran descobrir el funcionament d’una trompa d’aigua com les que hi havia a les fargues de la Vall Ferrera i que eren les encarregades d’obtenir un flux d’aire continu al forn per reduir el mineral de ferro, per després fer-ne lingots amb el martinet i baixar-lo amb rais Noguera Pallaresa avall. Finalment, es posarà en funcionament la reproducció del martinet que es va construir l’any passat.

Demostracions de forja i creació en viu d’escultures de forja

Enguany es realitzaran 4 escultures conjuntes: una barana forjada que delimitarà el martinet construït l’any passat; l’emblema de Ferros; un gos d’atura per encàrrec de l’Ajuntament de Llavorsí i, finalment, una placa commemorativa del 30è aniversari de l’Associació pel Patrimoni de la Vall Ferrera que s’instal·larà davant l’església de Santa Maria de la Torre

1 comentari

  1. Com podríem trobar molta informació sobre Esteve Andorrà i Farràs?
    Tenim un conjunt de mobles fets per ell molt preciosos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada