Uns 1.000 escolars de l’Alt Urgell i comarca han practicat aquest curs l’esquí nòrdic

Un total de 973 alumnes de les escoles de la Seu d’Urgell i comarca han pogut practicar durant aquest curs esquí nòrdic gràcies a la campanya que han organitzat conjuntament el Consell Esportiu Escolar de l’Alt Urgell i la Mancomunitat de Municipis per a la Promoció de l’Esquí Nòrdic, i amb la col•laboració de les diferents estacions. I això ha representat un total de quasi 1.500 esquiades que han gaudit entre tots els escolars que hi han pres part.

Aquestes dades les ha fet públiques aquest matí l’alcalde de la Seu d’Urgell i president de la Mancomunitat de Municipis per a la Promoció de l’Esquí Nòrdic, Albert Batalla, en el balanç de la campmanya d’esquí nòrdic a l’escola que ha realitzat juntament amb la tècnica de Tot Nòrdic, Imma Obiols, el responsable del Consell Esportiu de la comarca, Francesc Moix, i el gerent del Parc del Segre, Francesc Ganyet.

Aquest programa d’esquí nòrdic dirigit a les escoles de tot l’Alt Urgell i part de la Cerdanya s’ha pogut aplicar al llarg d’aquest curs després de dos anys de patir una climatologia adversa al no nevar. El programa compta amb el suport econòmic de la Diputació de Lleida.

Albert Batalla ha explicat al respecte que “s’ha treballat de manera col•lectiva perquè l’esquí nòrdic és un esport estratègic de la comarca”. L’alta participació dels escolars alturgellencs en aquesta campanya per fomentar la pràctica de l’esquí nòrdic, esport d’hivern fortament arrelat al territori, ha comportat també la dinamització econòmica de les estacions d’esquí nòrdic. “La promoció esportiva va lligada també al desenvolupament econòmic de les nostres valls”, ha afegit l’alcalde urgellenc.

Iniciar-se al nòrdic des de l’escola

L’estratègia d’aquesta campanya escolar d’esquí de fons és que participin nens i nenes des de P5 fins a sisè de primària, amb l’objectiu que els infants puguin iniciar-se en aquest esport des de l’escola. Que els joves esportistes puguin continuar a practicar-lo a través del club i, finalment, puguin accedir al centre de tecnificació d’esquí nòrdic que disposa el Parc del Segre des de l’any 2005, per tenir l’oportunitat a esdevenir esportistes de les més alta competició com ho és actualment l’urgellenc Vicenç Vilarrubla.

Accions temporada 2012-2013

Amb l’objectiu d’augmentar el nombre d’inscrits a l’esquí nòrdic dins l’escola i alhora fomentar l’activitat fora de l’àmbit escolar, s’han portat s terme diverses accions al llarg d’aquesta temporada 2012-2013.

La primera acció ha estat l’activitat Llisca a fons que es va realitzar durant una matinal de dissabte al poliesportiu per tal que els escolars poguessin lliscar i practicar l’equilibri a través de diversos estris.

Una segona acció va consistir en vendre uns tiquets per part dels mateixos escolars que han pogut quedar-se l’import de la venda per tal de finançar-se l’activitat de l’esquí nòrdic a l’escola. Aquest tiquets, que valien 2 euros, donaran dret a un sorteig de 1 esquís Salomon, 1 anorac Grifone, 1 pals de marxa nòrdica.

Una tercera acció ha estat la campanya de seguiment escolar que permet als alumnes han realitzat la campanya amb l’escola la possibilitat d’augmentar els dies d’esquí en cap de setmana. El preu és de 40 euros els 4 dies i permet esquiar 1 dia a cada estació de l’Alt Urgell i la baixa Cerdanya: Lles, Aransa, Tuixent i Sant Joan de l’Erm.

Festa final campanya

Aquesta temporada s’ha recuperat la celebració de festa final de campanya escolar d’esquí nòrdic que en les darreres edicions s’havien deixat de fer per manca de neu i de pressupost. Així, el pròxim diumenge 17 de març se celebrarà una gran festa dels escolars a la neu amb una competició entre els més petits i una demostració d’esprints que realitzaran els nois i noies que actualment s’estrenen al centre de tecnificació.

Cal remarcar que totes aquestes accions s’han pogut portar a terme gràcies a l’ajut econòmic de la Diputació de Lleida que ha permès rebaixar el cost que havien de pagar les famílies i, a més a més, ha donat la possibilitat de incrementar el nombre de dies d’esquí fora l’escola a un preu molt reduït.

També cal recordar que les estacions no cobren el forfet a tots aquests escolars, i la resta de serveis resten a un preu molt econòmic. Cada sessió d’esquí que inclou el transport a pistes, el forfet, el material d’esquí i 3 hores de classe amb monitor costa a les famílies 22 euros.