Units pel Canvi demana desbloquejar les partides pressupostàries per avançar en la construcció del vial

La candidatura d’Units pel Canvi demana que es desbloquegin les partides pressupostàries per avançar en la construcció del vial, i especialment arreglar el que seria la seva continuació des de la boca sud del túnel de la Tàpia. “Amb el nombre de persones que ens visiten de l’estat veí, és obvi i necessari que millorem molt més l’accés al Principat d’Andorra”, ha manifestat el candidat a cònsol major, Joan Travesset, que a més ha assegurat que “som conscients que per Sant Julià de Lòria serà una millora, però també ho serà pel conjunt del país”.

“Estem en eleccions comunals, però entenem que la política comunal no té sentit sense la política nacional”, ha manifestat Travesset, que ha insistit en que “volem treballar conjuntament, amb aquest criteri de solidaritat que ha de venir per ambdues bandes, perquè d’una vegada per totes comencem a desbloquejar partides pressupostàries” per seguir la construcció del vial, que permetria donar un altre aire a l’avinguda Francesc Cairat “com a porta d’entrada d’Andorra”.

Així, el candidat a cònsol major s’ha compromès a que una de les primeres coses a fer si surten elegits sigui reunir-se amb el Govern, i concretament amb el Ministeri d’Ordenament Territorial “per veure com ho podem arreglar”, perquè, a més, si es millora l’avinguda “també fa la vida més atractiva als ciutadans”.

D’altra banda, Travesset ha aprofitat l’ocasió de denunciar les obres que s’estan realitzant a l’entrada del poble, davant el cementiri, “on encara no he trobat ningú que hagi entès aquesta manera de fer obres”, ja que es tracta d’un espai estret i “no té sentit, que hi ha poc espai, anar-hi posant jardineres”. A més, el candidat a cònsol major, ha criticat que s’està provocant “una mena de cul de sac” en aquella rotonda.

 

PS i Independents d’Encamp es compromet a invertir en la millora de les infraestructures culturals que són “absolutament obsoletes”
La candidatura de Partit Socialdemòcrata i Independents d’Encamp s’ha compromès a fer inversions en infraestructures culturals, que considera que són “absolutament obsoletes”. “La proposta és sortir de la indigència que tenen les infraestructures culturals d’Encamp”, ha resumit la candidata número 11, Maria Lluïsa Alaminos, que ha assegurat que són “moltes propostes perquè creiem molt amb el talent d’Andorra i d’Encamp, i creiem que tothom es mereix un espai digne on assajar, on fer teatre, dansa, música…”.

Alaminos ha posat l’exemple del Centre Cultural la Valireta com a infraestructura obsoleta: “a vegades es queda tan obsolet i petit que em de fer servir el poliesportiu, una sala que no està condicionada”, i condicionar-la cada vegada “és un cost que si tinguéssim una bona sala en condicions ens estalviaríem”. Això pel que fa a la sala de teatre, però s’ha de tenir en compte que la sala de música és petita i que la de dansa és subterrània.

Així, la candidata número 11 de la llista de PS i Independents d’Encamp ha valorat que “per talent no és” que no s’hagin adequat les infraestructures, doncs a la parròquia hi ha esbart, el Cor de Rock, diversos grups de música i de teatre, entre d’altres. Alhora, Alaminos ha defensat que no es tracta de grans inversions sinó que “a vegades falta posar una mica més de sí i donar totes les facilitats. Amb pocs recursos i amb una mica de millora aconseguiríem grans espais”.

Al Pas de la Casa la situació no millora gaire, doncs la plaça de l’Església, que era una zona que servia “una mica per tot l’acabem d’inhabilitar”, ha sentenciat la candidata, que ha comentat que ara el Complex Esportiu i Sociocultural “haurà de ser més cultural i se li haurà de treure tot el profit que té”. A part, cal remodelar la sala de festes, tal i com reclamen els ciutadans de la vila del Pas de la Casa.

Alaminos, a més, a manifestat que “al Pas de la Casa realment no li arriba l’oferta cultural, i són molt poques les ofertes d’oci que té”. Per això els agradaria, entre d’altres, realitzar una mostra de teatre al carrer, a l’estiu, “que ompli les parts del poble que normalment són menys visitades, repartir-ho pel poble i també pel Pas de la Casa”.

 

PS i Independents d’Andorra la Vella analitzarà si els contenidors són suficients i els adequats
“Aquests anys, a nivell de neteja i residus, hem trobat situacions preocupants”, ha afirmat el candidata cònsol menor per la parròquia d’Andorra la Vella, Sergi Gonzalez, que ha assegurat que aquesta és una de les qüestions que “preocupa bastant a la ciutadania”. La candidatura del Partit Socialdemòcrata i Independents d’Andorra la Vella proposa una doble via de solució: d’una banda la gestió d’incidències a través de l’aplicació que permetrà als ciutadans informar-ne de manera ràpida i senzilla, i de l’altra, l’estudi, amb la concessionària de la recollida selectiva, de la quantitat i ubicació dels contenidors.

Amb l’aplicació, qualsevol resident de la parròquia “podrà manifestar les incidències”, i amb aquestes, des del Comú es podran dissenyar diferents protocols d’actuació segons “el nivell de gravetat perquè el servei de neteja i higiene pugui actuar el més ràpid possible”, ha exposat Gonzalez. El número 2 de la llista de PS i Independents de la capital ha assenyalat que no es tenen ni es poden tenir prou treballadors com per abraçar tota la parròquia “però sí que tenim 22.500 residents que poden veure quins problemes tenim, i per tant marcar una planificació coherent d’actuació”. Així, Gonzalez ha dit que “dins la política de planificació, coherència i eficàcia, creiem que aquest sistema ens ajudarà molt”.

Una altra línia d’actuació passa per la gestió dels residus. “Quan es van fer els contenidors soterrats no es va calcular el volum a nivell de persones que viuen a la zona”, ha denunciat Gonzalez posant l’exemple dels contenidors situats a l’avinguda Príncep Benlloch, i del sobrecost d’uns 6.000 euros que ha implicat amb l’ampliació del contracte. Així, s’ha compromès a reunir-se amb la concessionària del servei per analitzar conjuntament el que s’ha fet i com s’està fent, per així determinar “quins plans d’actuació hem de portar a terme perquè el ciutadà no es trobi amb contenidors plens i que no hi hagi una bona recollida”, ha manifestat el número dos de la llista socialdemòcrata. Aquest anàlisi revisarà quants contenidors hi ha, si són suficients, si són els adequats i si estan ben ubicats, ha explicat Gonzalez, segons les necessitats dels ciutadans.

 

PS i Independents d’Escaldes-Engordany planifica un viver d’empreses i ajudes als emprenedors
La candidatura de Partit Socialdemòcrata i Independents d’Escaldes-Engordany porta en el seu programa diverses mesures per impulsar l’economia, i entre elles s’hi compta un viver d’empreses i diverses ajudes als emprenedors. “Tenim clar que és molt important que l’economia de la parròquia vagi bé, és tot un cercle: si tenim diners, l’economia funciona bé i també ens permet fer moltes més coses”, ha exposat la candidata a cònsol major, Rosa Gili.

Gili ha exposat que es vol crear un viver d’empreses amb el qual “facilitar uns locals perquè els emprenedors puguin començar, i sobretot els nous, d’una manera més fàcil i amb un servei d’atenció per ajudar-los”. A més, també es proposa exonerar de l’impost de radicació d’activitats econòmiques els nous emprenedors: el primer any al 100% i el segon al 50%, i pels joves emprenedors serien els dos primers anys al 100% i el tercer al 50%. A més, també es permetrà el fraccionament en el pagament dels impostos pertinents. En aquest punt, la candidata a cònsol major ha manifestat que “als nous emprenedors també pensem que els hem d’ajudar”, doncs “estem en una època que ens trobem amb gent de més de 50 anys que s’han quedat sense feina i és gent per qui pot ser difícil començar”.

Més enllà dels emprenedors, Gili s’ha compromès a “treballar amb els comerciants de tots els barris, reunint-nos amb ells, veient quines són les seves necessitats… Sempre amb aquesta proximitat també de cara a ells”. Així mateix, des de PS i Independents d’Escaldes-Engordany, es proposa embellir les diferents zones.

En resum, el que es proposa és “ajudar perquè aquest teixit econòmic funcioni i sigui encara molt millor del que és ara”, ha conclòs la cap de llista.

 

Movem Ordino es compromet a potenciar i dinamitzar el patrimoni històric de la parròquia
La candidatura de Movem Ordino s’ha compromès a potenciar i dinamitzar el patrimoni històric de la parròquia. “Tenim la gran sort de tenir un patrimoni històric importantíssim aquí a Ordino”, ha posat en relleu el candidat a cònsol menor, Joan Miquel Armengol, que ha assenyalat que des de Movem Ordino es vol “evitar una momificació del patrimoni que tenim, que s’ha de conservar, però s’ha de fer viu i viure’l”.

Armengol ha lamentat que “sovint la gent vol visitar el nostre patrimoni i resulta que està tancat o falten guies”, i en aquest sentit ha comentat que es tracta de donar resposta a aquest turisme, “potenciar-lo encara més per aprofitar la gran bellesa natural i cultural que tenim a la vall d’Ordino” i per atreure el turisme cultural al llarg de tot l’any.

En aquest punt, el candidat a cònsol menor ha explicat que es treballarà perquè el turisme arribi a tota la parròquia: “volem evitar massificar tot el turisme a Ordino i que després els pobles de la vall en surtin perjudicats o abandonats”, ha manifestat. De la mateixa manera, ha apuntat que es buscarà fer partícip a tota la gent que viu a la parròquia i que “també participen al dinamisme i a la bellesa d’aquest paisatge”, com poden ser agricultors i ramaders, “implicant tota la gent que fa viu aquest patrimoni”, ha conclòs Armengol. Així mateix, Armengol s’ha compromès a que al Comú s’hi trobarà “una escolta, una orella i un suport per aprofitar aquest patrimoni, fer-lo fructificar i dinamitzar-lo” per a tota aquella gent que té patrimoni a la vall, per evitar que el tinguin “momificat i abandonat”, i es dinamitzarà i es donarà vida al patrimoni, també, amb els mercats que es volen organitzar de manera periòdica. En conjunt, servirà “perquè la gent pugui tenir ganes de produir i treballar per Ordino”, ha conclòs el número 2 de Movem Ordino.

PS