Unió de Pagesos exigeix contundència contra els abusos de la indústria làctia

Unió de Pagesos ha reclamat a l’Autoritat Catalana de la Competència que actuï “amb contundència” quan detecti un possible abús per part del sector de l’agroindústria contra els productors de llet. El sindicat considera que el sector lleter pateix “una situació d’indefensió a causa de la posició de domini de les grans superfícies”.

Segons indica el sindicat, “és un fet que la llet és el producte més venut en aquests establiments i que, a més, es troben concentrats en mans d’un nombre reduït d’empreses que, a la vegada han creat les seves pròpies marques blanques a preus molt reduïts”. Així, demana que l’administració faci complir la normativa per tal que la llet deixi de ser un producte reclam per part de les grans cadenes de distribució, i que s’investiguin les presumptes pràctiques il·legals com la venda a pèrdues o el dumping (competència deslleial).

Unió de Pagesos també reclama a la indústria làctia i a la gran distribució que compleixin el conveni sobre sostenibilitat dels productes lactis signat fa pocs dies amb el Ministeri d’Agricultura i “que es posin tots els esforços per evitar la destrucció de valor de la llet, per depreciació del producte, al llarg de tota la cadena”. El sindicat porta temps demanant la creació d’un segell o distintiu de proximitat per aquest producte sense haver aconseguit el consens per part de les empreses làcties que ara han signat el conveni de Productes Lactis Sostenibles.

UP recorda que les autoritats responsables de la salut pública de les administracions catalana i estatal consideren que els productes làctics són aliments de primera necessitat, amb un consum diari recomanat per a tota la població.

Unió de Pagesos denuncia la “important crisi” que viu el sector lleter des de fa anys “que ha fet desaparèixer un nombre elevat d’explotacions a causa de les baixes remuneracions que reben els ramaders i els alts costos de producció”.