Unicef estudia engegar un projecte a Angola davant la demanda de la comunitat portuguesa

El Comitè Nacional d’Andorra per l’Unicef (CNAU) podria posar en marxa aquest 2012 un projecte de cooperació a Angola en el marc del programa Escoles per Àfrica. Segons ha explicat la presidenta de l’ONG al Principat, Marta Alberch, degut a la demanda de la comunitat portuguesa del país de col·laborar amb l’entitat ‘amb un projecte que es puguin fer més seu’, l’entitat ha començat a treballar en aquesta iniciativa que es podrà posar en marxa un cop sigui aprovada per l’assemblea de socis a l’abril. L’ONG ha destinat uns 270.000 euros als seus projectes de cooperació al Camerun, Congo i Mauritània durant el 2011.

Angola es podria unir durant aquest 2012 al Camerun, Congo i Mauritània com a quart país on el Comitè Nacional d’Andorra per l’Unicef (CNAU) treballa per afavorir el desenvolupament dels més desafavorits, principalment els nens. Segons ha explicat la presidenta de l’ONG, Marta Alberch, en una entrevista amb l’ANA, degut a l’alta demanda de la comunitat portuguesa resident al Principat de col·laborar en algun projecte que poguessin ‘fer més seu’, l’entitat ha començat a preparar el terreny per poder establir-se en aquest país de parla lusa.

‘Hem buscar un projecte en el qual els mateixos residents portuguesos puguin fer activitats i organitzar esdeveniments per recaptar diners per aquest fi’, indica Alberch. La idea és participar amb el desenvolupament d’Angola a través del programa Escoles per Àfrica, una iniciativa que es va posar en marxa el 2004 amb la col·laboració de la Fundació Nelson Mandela i la Societat d’Hamburg (avui anomenada Peter Krämer Stiftung).

La campanya treballa amb els governs locals per crear les condicions per atraure els nens més vulnerables a l’escola i mantenir-los dins del sistema educatiu, per oferir-los un entorn segur i protector on poden aprendre i jugar. Així, si l’assemblea de socis ho aprova, Angola es convertirà en el quart país on el Comitè andorrà desenvolupa projectes de cooperació.

 

270.000 euros destinats a Mauritània, Camerun i Congo el 2011

Tot i que Alberch reconeix que el 2011 ha estat un any difícil i que ‘costa més que fa cinc anys que la gent col·labori en iniciatives solidàries’; Unicef ha destinat uns 270.000 euros als tres projectes que té en marxa al Camerun, Mauritania i Congo. Els dos primers han rebut 75.000 euros d’ajudes respectivament, mentre que el tercer ha arribat als 120.000.

Alguns dels reptes assolits són per exemple el banc de microcrèdits per a dones de Mauritània, que ‘funciona tan bé que és sostenible per ell mateix’, afirma la presidenta del CNAU. A més, aquest està reconegut i autoritzat pel banc central del país.

També al Congo, el projecte s’ampliarà a un altre departament més al centre d’aquest estat africà, on a més d’oferir serveis bàsics com l’educació, la sanitat o el registre d’infants amb VIH i Sida, s’afegirà l’accés a l’aigua potable, ja que és una zona interior molt seca.

Amb tot, la presidenta d’Unicef a Andorra recorda que ‘nosaltres no ens podem quedar res del que rebem’ i tot allò que no s’envia als projectes o a situacions d’emergència es destina a recursos regulars, per a aquells llocs on hi ha necessitats cròniques però no hi ha una partida concreta per a cobrir-les.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.