Unicef Camerun agraeix al Govern l’ajuda atorgada al projecte de lluita contra el VIH/Sida

unicef-camerunLa representant permanent d’Unicef a Camerun (màxim càrrec de l’agència de les Nacions Unides a aquest país), Félicité Tchibindat, ha agraït l’ajuda que el Govern dóna al Camerun des del 2007 mitjançant el projecte de lluita integral contra el VIH/SIDA. Tchibindat ha realitzat aquestes manifestacions en el marc de la trobada celebrada aquest dilluns a la tarda a l’edifici administratiu del Govern amb la coordinadora d’Afers Bilaterals i Consulars del Ministeri d’Afers Exteriors, Maria Noguer.

Durant la trobada s’ha posat sobre la taula el fet que la col·laboració iniciada amb Andorra al 2007 ha estat particularment important pel fet d’haver-se posat en marxa un model de projecte que després s’ha replicat en altres sectors i que ha obtingut uns molt bons resultats. A la trobada també han assistit la tècnica d’Afers Exteriors del Govern Júlia Stokes; Maria Rosa Babot i Marta Alberch en representació del Comitè d’Andorra per l’Unicef; i la tècnica de comunicació d’Unicef Camerún Laure Bassek.

Durant la visita, Tchibindat ha informat de les prioritats de l’agència de les Nacions Unides al Camerun. Entre les prioritats destaca la necessitat de promoure els projectes d’aigua i sanejament, els projectes de nutrició, els projectes d’educació i el treball amb els refugiats provinents de països veïns com Nigèria i la República Centreafrica.

El Govern col·labora amb Unicef Camerun en un projecte integral de lluita contra el VIH Sida al Camerun des de l’any 2007. La primera fase  va durar 5 anys i l’Executiu va aportar 200.000 euros l’any. El Ministeri d’Afers Exteriors va renovar l’any passat la col·laboració per a una segona fase, que durarà fins el 2015. L’import compromès per aquests tres anys és de 75.000 euros l’any.

Detalls del projecte amb Unicef
El Govern d’Andorra va aprovar, al maig del 2006, participar en el finançament d’un programa plurianual relacionat amb la campanya “Tots units pels infants, tots units contra la SIDA” al Camerun (durant els anys 2007 a 2011). El cost total del projecte durant aquesta primera fase va ser de 1.500.000 euros. El Govern va aportar 1.000.000 euros a raó de 200.000 a l’any.

El projecte va iniciar al 2012 una segona fase a la qual el Govern d’Andorra es va sumar amb un acord signat al 2013 per una durada de tres anys. L’import total del projecte en curs és 1.750.000 euros, dels quals el Govern d’Andorra n’aportarà 225.000 euros.

Tot i que no es pot atribuir exclusivament al programa VIH/SIDA, s’observa que després d’aquest, la prevalença del VIH/SIDA al Camerun ha disminuït d’un 1,2%, passant del 5.5 (2004) al 4.3 (2012).

En concret, aquest projecte es centra en el suport psicosocial per als orfes i altres infants vulnerables de Camerun. El projecte és integral perquè lluita contra la sida des de 4 vessants:

–    Prevenció primària amb adolescents: Inclou la capacitació d’adolescents a diferents nivells, la creació i difusió d’eines didàctiques i formacions, el recolzament per activitats lúdiques de sensibilització i la creació de centres d’informació per a joves i adolescents.

–    Prevenció de la transmissió del VIH de la mare al fill (PTMF) que inclou la capacitació dels actors del sector de la salut i de la societat civil.

–    Atenció pediàtrica (prise en charge). Juntament amb la PTMF es pretén recolzar la descentralització dels serveis i reforçar els acords amb la societat civil per optimitzar els recursos i millorar la qualitat dels serveis.

–    Protecció d’orfes i infants vulnerables (OIV). Cerca, d’una banda, reforçar les capacitats dels actors i prestadors de serveis i, de l’altra, reforçar les famílies que es fan càrrec dels OIV. Aquest àmbit promou la mobilització de la comunitat a favor dels OIV i incideix en particular en la lluita contra l’estigma i la discriminació envers les famílies i les persones afectades pel VIH. Finalment inclou l’accés als serveis socials bàsics com la salut, l’educació i la nutrició per als infants que ho necessitin.

TOTES LES NOTÍCIES