UNICEF vol ajudar a 48 milions d’infants atrapats en catàstrofes humanitàries

UNICEF ha llançat la seva crida anual d’emergències per aquest 2018 per proporcionar assistència humanitària a 48 milions d’infants que viuen en països en situació de conflictes, desastres naturals i altres emergències en 51 països.

Arreu del món, els conflictes violents estan fent que les necessitats humanitàries arribin a nivells crítics, amb els nens i nenes especialment vulnerables. Els conflictes que fa anys que duren, com els de la República Democràtica del Congo, l’Iraq, Nigèria, Sudan del Sud, Síria i el Iemen, entre d’altres països, continuen sent complexos de gestionar i no deixen d’aportar noves onades de violència, desplaçaments i interrupcions en la vida dels infants.

“Els nens no poden esperar que s’acabin les guerres, amb crisis que amenacen la supervivència immediata i el futur a llarg termini de milions de nens, nenes, adolescents i joves en una escala catastròfica”, va dir el director d’Emergències d’ UNICEF, Manuel Fontaine. “Els infants són els més vulnerables quan el conflicte o el desastre provoca el col · lapse dels serveis essencials, com l’assistència sanitària, l’aigua i el sanejament. A menys que la comunitat internacional adopti mesures urgents per protegir i proporcionar assistència vital per a aquests nens, s’enfronten a un futur cada vegada més ombrívol “.

Les parts en conflictes mostren una descarada despreocupació per la vida dels infants. Els nens no només estan sota atac directe, però també se’ls nega els serveis bàsics, ja que les escoles, els hospitals i les infraestructures civils són danyades o destruïdes. Aproximadament el 84 per cent dels recursos de finançament de 2018 és per treballar en països afectats per crisis humanitàries per violència i conflicte.

El món s’està convertint en un lloc més perillós per a molts infants, amb gairebé un de cada quatre nens que viuen en un país afectat per conflictes o desastres. Per a molts d’aquests nens i nenes, la vida quotidiana és un malson.

La propagació de malalties transmeses per l’aigua és una de les majors amenaces per a la vida dels infants en situacions de crisi. Els atacs a les infraestructures d’aigua i sanejament, tàctiques de setge que neguen als nens i nenes l’accés a aigua potable, així com el desplaçament forçat a zones sense infraestructures d’aigua i sanejament, deixen a infants i famílies en risc d’usar aigua contaminada i sanejament insegur. Les nenes i les dones s’enfronten a amenaces addicionals, ja que sovint compleixen el paper de recollir aigua per a les seves famílies en situacions perilloses.

L’acció humanitària per a la infància de l’UNICEF per aquest 2018 té com a objectius principals el proporcionar accés a aigua, alimentació, educació, salut i protecció als infants en 51 països de tot el món.

“117 milions de persones en situacions d’emergències no tenen accés a l’aigua potable i en molts països afectats per conflictes, més infants moren a causa de malalties causades per l’aigua bruta i un sanejament deficient que per violència directa”, diu Manel Fontaine. “Sense accés a aigua potable i sanejament, els nens s’enfonsen, i sovint no poden ser tractats perquè hospitals i centres de salut no funcionen ni estan superpoblats. L’amenaça és encara més gran ja que milions d’infants s’enfronten a nivells de malnutrició que amenacen la seva vida, fent-los més susceptibles a malalties transmeses per l’aigua com el còlera, creant un cicle viciós de desnutrició i malaltia “.

Com a agència humanitària líder en matèria d’aigua, sanejament i higiene en emergències, l’UNICEF proporciona més de la meitat dels serveis d’aigua, sanejament i higiene d’emergència en les crisis humanitàries de tot el món.

Quan es produeixen desastres, l’UNICEF treballa amb els seus socis sobre el terreny per proporcionar ràpidament accés a aigua potable, serveis de sanejament i subministraments d’higiene per evitar la propagació de malalties. Això inclou establir latrines, distribuir kits d’higiene, transportar milers de litres d’aigua a campaments de desplaçats diàriament, donar suport als hospitals i centres de tractament del còlera, així com reparar els sistemes d’aigua i sanejament. Aquestes mesures salven vides, tenen impacte a llarg termini i obren el camí a altres serveis importants, com ara les clíniques de salut, els programes de vacunació, el suport nutricional i l’educació d’emergència.

El major part de la crida d’UNICEF d’aquest any és per als infants i les famílies atrapades en el conflicte de Síria, que aviat entrarà en el seu vuitè any. L’UNICEF busca donar suport a 6,9 milions de nens sirians a Síria i als que viuen com a refugiats als països veïns.

Treballant amb els seus socis i amb el suport dels donants, el 2018 l’UNICEF té com a objectiu:

– Proporcionar 35,7 milions de persones amb accés a aigua potable;

– Donar accés a 8,9 milions de nens a l’educació bàsica formal o no formal;

– Immunitzar 10 milions d’infants contra el xarampió;

– Donar suport psicosocial a més de 3,9 milions de nens i nenes;

– Tractar 4,2 milions d’infants que pateixen malnutrició aguda greu.

En els primers deu mesos de 2017, l’UNICEF va poder arribar a:

– 29,9 milions de persones van rebre accés a aigua potable;

– 13,6 milions d’infants van ser vacunats contra el xarampió;

– 5,5 milions de nens i nenes van accedir a alguna forma d’educació;

– 2,5 milions de nens van ser tractats per malnutrició aguda greu;

– 2,8 milions d’infants es van beneficiar de programes de suport psicosocial.

Durant el 2017, el Comitè Nacional d’Andorra per l’Unicef va col·laborar en campanyes d’emergència a Haití per la reconstrucció després de l’Huracà Matthews, als refugiats pel conflicte de Síria i per a la protecció de les mines antipersona a l’est d’Ucraïna. Això ha estat possible gràcies als fons rebuts a través de la plataforma d’ONG d’Andorra i de donatius de particulars i també gràcies a la campanya #TancaUnicef.

Per aquest 2018 es preveu continuar aportant fons a campanyes d’emergència com les del terratrèmol de Mèxic i els huracans a la zona del Carib obertes per la Plataforma d’ONG d’Andorra, entre altres.

TOTES LES NOTÍCIES