UNICEF Andorra demana als polítics prioritzar els assumptes relacionats amb la infància

El Comitè Nacional d’Andorra per l’UNICEF seguint el seu mandat d’advocar per la defensa dels Drets dels Infants té previst mantenir durant els propers dies reunions amb els representants dels partits polítics que concorren a les Eleccions Generals el proper 7 d’abril per presentar-los les propostes i recomanacions per situar als nens, nenes i adolescents al centre de les polítiques socials del proper govern que en surti escollit.

Aquestes reunions volen donar visibilitat a la infància, per situar-la en el lloc que li correspon i millorar el benestar dels infants a Andorra.

La ronda de converses que UNICEF Andorra enceta avui amb les set candidatures que es presenten a les eleccions pretén aconseguir el seu compromís polític per treballar i assolir durant la propera legislatura el consens social i polític que permeti impulsar polítiques integrals que tinguin en compte la perspectiva dels infants i adolescents, que permetin prioritzar les actuacions adreçades a aquests ciutadans i ciutadanes, i que facilitin nous espais per a la construcció del seu present i del seu futur.

Des d’UNICEF Andorra veuen més pertinent que mai situar els infants en el centre l’agenda política, ja que la pobresa té rostre d’infant. Segons els resultats de l’Observatori de la Infància 2018, al nostre país, el 4% de les llars amb infants pateix privacions econòmiques severes.

Així UNICEF Andorra proposa una sèrie de reptes i recomanacions en matèria d’infància centrades en els àmbits de la pobresa infantil, de la inversió en infància, de la promoció de la participació infantil, de l’accés a una educació i serveis de salut de qualitat, i en la cooperació al desenvolupament.

De forma resumida, es planteja la importància de implementar la nova llei qualificada dels drets dels infants i els adolescents amb l’elaboració del Pla Nacional d’Infància, entre altres; la millora de la inversió en infància i el compromís a elaborar pressupostos amb perspectiva d’infància; la promoció d’una participació infantil efectiva; i l’increment de l’Ajuda al Desenvolupament promovent l’enfocament de drets de la infància com una prioritat de la cooperació.

Altres punts que es presenten són la inclusió, a tots els nivells i en el dia a dia, de la visió de la Convenció sobre els Drets de l’Infant, tant a nivell global com local, en el currículum educatiu dotant al professorat i l’alumnat d’eines i recursos de qualitat; el desenvolupament de polítiques socials a favor del desenvolupament de la Primera Infància com la promoció de l’alletament matern i l’allargament de la baixa maternal a 6 mesos; l’augment de l’edat mínima per contraure matrimoni al 18 anys; la definició de programes i estratègies per a l’acció en matèria de prevenció de la violència contra els infants i de resposta a aquesta; i el compromís en col·laborar de manera molt estreta amb l’Observatori de la Infància per a que de manera transparent, es pugui fer un seguiment de quina és l’evolució dels drets dels infants al nostre país i de quina és la seva situació.

Encara que les nenes, els nens i els adolescents no voten, afronten situacions que són clau per al seu benestar i el compliment dels seus drets i tenen el dret a ser escoltats i tinguts en compte en els temes que els afecten, del qual se’n deriven obligacions per als governs. I cal tenir en compte que les accions dels governs (o les omissions) no són neutres als infants i tenen repercussions positives o negatives a curt i llarg termini, tant individualment com pel conjunt de la societat, que s’han de prendre en consideració.

Unicef Andorra demana que els assumptes relacionats amb la infància siguin una prioritat en els programes electorals d’aquestes eleccions i de l’acció del futur govern.

TOTES LES NOTÍCIES