Espectacles interactius amb peces de vidre, xerrades, demostracions de bufat de vidre… Són algunes de les activitats que s’han dut a terme aquest cap de setmana a Escaldes-Engordany, en el marc de les novenes Jornades Arts del Vidre, que es celebren cada dos anys. Segons el comú, hi han participat unes 750 persones durant els dos dies.

El conseller de Cultura, Salomó Benchluch, s’ha mostrat content per l’afluència de públic i ha assegurat que cada any s’incrementa. A més, ha apuntat que cada vegada es veu un públic més jove, atret per aquest tipus d’activitats manuals, per tal de “salvaguardar l’essència de treballs que s’han fet des del segle mitjà i que encara perduren”.

Una de propostes de més èxit ha estat la conferència de Luesma & Vega, que es dediquen a la fabricació de vaixelles per a restaurants amb estrelles Michelin.

Conferències, espectacles al carrer, tallers interactius amb peces de vidre… Són algunes de les activitats que s’han dut a terme al llarg del cap de setmana a la plaça Coprínceps d’Escaldes-Engordany, en el marc de les novenes Jornades Arts del Vidre. Es celebren cada dos anys i, segons el comú escaldenc, hi han participat unes 750 persones durant els dos dies. El conseller de Cultura, Salomó Benchluch, s’ha mostrat content per l’afluència de públic i ha assegurat que aquestes jornades cada vegada atrauen a més gent. Benchluch ha destacat que “veiem que hi ha un públic més jove a qui li atrau aquest tipus de manualitats, perquè sobretot és salvaguardar l’essència de treballs que s’han fet des del segle mitjà i que encara perduren”. L’objectiu és que la gent conegui l’art del vidre i com s’elaboren moltes de les peces de decoració que podem tenir a casa, a més de valorar “la diferència entre una cosa artística, elaborada manualment, amb una altra que es produeix de forma massiva”, ha dit el conseller.

Les Jornades Arts del Vidre d’enguany han comptat amb una dotzena de participants, entre conferenciants, artesans i artistes. Entre aquests, és curiós el testimoni de Luesma & Vega, un estudi de vidre barceloní especialitzat en la fabricació de vaixelles per alta cuina, és a dir, per a restaurants amb estrella Michelin. I tot va començar perquè a banda de la part artística, també els motivava la part del disseny i la utilitat de l’objecte. I tal és així que al 2004 van rebre una demanda de plats per part del Bulli, de Ferran Adrià. L’Ester Luesma, una de les sòcies de l’empresa, ha dit que “va ser tot un repte”, perquè en aquell moment no coneixien el món de l’alta gastronomia, però que alhora va ser “molt interessant”. El Celler de Can Roca, l’Arzak, els restaurants de l’Albert Adrià (Tickets, Pakta i Enigma), els del Paco Pérez o el Quique Dacosta… Són només alguns exemples de restaurants de categoria que, a dia d’avui, utilitzen alguna o altra peça fabricada per Luesma &Vega. Els plats que fabriquen són, sobretot, per a menús degustació, que poden anar des dels 15 fins als 40 plats, de vegades, i alguns necessiten coses molt especials, com per exemple portar un cucurutxo o una esfera. Altres han de ser més evocatius, com ara un plat en forma de fulla de bambú. En definitiva, segons el que vol explicar el cuiner, “nosaltres posem el marc que ajudi a explicar-ho”, detalla Luesma, qui afegeix que “el que ens uneix més és el punt de la recerca, de buscar coses diferents, voler transmetre i ser rigorosos a l’hora de treballar”.

Des del punt de vista de mestre artesà vidrier, en canvi, el David Gibernau comenta que “el vidre enganxa” i que amb ell hem evolucionat. Gibernau recorda que és la primera matèria sintètica que va descobrir l’home i que “ha condicionat tota la nostra vida”, ja que trobem el vidre a totes les coses, des de les ulleres per llegir fins a la fibra òptica, que no deixa de ser un fil de vidre i que és, precisament, el que fa que estiguem connectats arreu.

A la parròquia d’Escaldes-Engordany hi ha un taller de vidre, on també s’hi fan altres manualitats. Segons el conseller de Cultura, Salomó Benchluch, busquen “que aquest taller creixi, es faci més important i més gran”.

ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada