Els manifestants reclamen la dimissió del Govern i que s’acabi amb els tractes de favor (Vídeo)

Entre 500 i 600 persones s’han manifestat aquest diumenge al migdia, segons xifres provisionals facilitades per la Policia. Els participants, convocats per l’associació ciutadana AD800, han reclamat a crits la dimissió del Govern i una gestió que acabi amb els favoritismes i que sigui per al bé de tots els ciutadans, i no només dels rics. La marxa s’ha desplaçat des de la plaça Coprínceps, d’Escaldes-Engordany fins a la plaça de la Rotonda d’Andorra la Vella, on s’ha llegit un manifest reclamant reformes en la Constitució per elaborar lleis que afavoreixin la transparència. Els organitzadors de la manifestació han fet una valoració molt positiva de la participació, i el portaveu d’AD800, Manel Montoro, ha considerat que ‘la gent comença a moure’s’ i que ara és el moment que el Govern es posicioni respecte a les demandes ciutadanes. ‘Si no ens escolten haurem de tornar a sortir al carrer’, ha anunciat Montoro.

La plaça Coprínceps d’Escaldes-Engordany ha estat el punt de trobada dels manifestants que han assistit, aquest diumenge al migdia, a la cita convocada per AD800. A la plaça s’hi han reunit centenars de persones amb pancartes amb diversos lemes, la majoria d’ells relacionats amb la demanda d’una millor gestió política.

Els manifestants han recorregut les avingudes Carlemany i Meritxell cap a la plaça de la Rotonda encapçalats per un grup de joves que han volgut simbolitzar l’opressió del poble tapant-se la cara amb màscares i lligats a uns altres joves que representaven la CASS, els bancs i el Govern. La comitiva capdavantera ha escenificat diverses escenes durant la marxa en què han representat com el poble intenta escapar dels lligams d’aquestes entitats.

Les pancartes principals de la manifestació han estat el lema ‘víctimes de la mala gestió política’ i ‘Andorra som tots’, però els participants han fet crits molt diversos. L’eix central de les reclamacions ha estat la dimissió del Govern, l’aturada de la corrupció, i sobretot la demanda d’una política que afavoreixi tots els ciutadans i no miri només pels interessos d’alguns. També s’han fet crits dirigits directament a les entitats bancàries en passar per davant durant la marxa, qualificant-les d”estafadores’.

El recorregut ha finalitzat a la plaça de la Rotonda d’Andorra la Vella, on els organitzadors han agraït la participació dels ciutadans i han insistit en què cal seguir aquest camí ‘de protesta i de dir les coses en comptes de continuar callats’. El portaveu d’AD800, Manel Montoro, ha recordat que cal denunciar les accions polítiques que perjudiquen la població i demanar responsabilitats, i així ha anunciat que la setmana vinent volen iniciar la recollida de signatures per a l’elaboració d’una llei de responsabilitat política.

En el manifest, Montoro ha protestat per la situació en què es troba la ciutadania andorrana, i ha fet referència als nous impostos, ja que apunta que ‘cal fer reformes, però no tot de cop perquè s’ofega a les empreses i a la població’.

Si bé la manifestació ha començat amb uns 400 seguidors, la participació ha anat augmentat durant la marxa. L’organització de la manifestació ha comptat que hi ha hagut al voltant d’un miler de persones, i per la seva banda la Policia ha indicat que les xifres provisionals són d’uns 500 o 600 manifestants, tot i que encara han de fer un recompte més detallat.

Montoro ha valorat molt positivament la participació ciutadana i ha considerat que ‘la gent es comença a moure’. A més, ha dit que aquesta ha estat una primera manifestació, però que si se n’haguessin de fer més ‘encara vindrà més gent’. De fet, Montoro ha dit que ara cal esperar una reacció del Govern sobre aquest crit de la ciutadania, ‘ja que de moment no han dit res’, i que ‘si no ens escolten haurem de tornar a sortir al carrer’.

La secretària general d’AD800, Mélanie Musolas, ha denunciat, també, durant la manifestació, el fet que diverses empreses o entitats hagin amenaçat els seus treballadors amb acomiadar-los si assistien a la manifestació. Musólas ha assegurat que han conegut diversos casos de grans superfícies o entitats bancàries, però no ha volgut dir noms concrets per no posar en perill cap treballador. Per la seva banda, Montoro ha afegit que algunes persones han volgut anar tapades a la manifestació per por a represàlies i que d’altres s’han vist forçades a marxar del país durant aquest diumenge per demostrar que no eren a la manifestació.

Aquesta ha estat la manifestació més nombrosa dels darrers anys i, tal com han destacat els organitzadors, ha aconseguit reunir treballadors del sector públic i privat. A més de l’organització, s’hi han implicat diversos sindicats, com la Unió Sindical d’Andorra, la Plataforma de Funcionaris o els dos sindicats de la Policia, i també hi han assistit alguns membres de partits polítics com la primera secretaria del Partit Socialdemòcrata, Judith Salazar. L’acte també ha comptat amb el suport del partit Iniciativa Ciutadana així com de la PIME.

 

28 comentaris

 1. Es pot manifestar qui vulgui però no enganyeu a la gent. Gairebé tots els que estaven allà l’únic que reclamen és mantenir les pensions de superprivilegiats. I una colla de quatre incauts que es diuen AD800 i que no representen a ningú van i els hi intenten donar legitimitat per reclamar en nom del poble o de la classe treballadora. ÉS FALS. Pràcticament tots els que hi eren allà només volen que es mantinguin les pensions de multimilionaris i em repateja l’estòmac i m’omplo d’ira quan penso que per fer-ho intenten fer veure que la classe treballadora d’aquest país els secunda. ÉS FALS. Mira si és tot ridícul i enganyós que pràcticament tots els que hi eren (funcionaris de cossos especials) estaven reclamant, en el summum del cachondeo, una llei de responsabilitat política. Mira que s’ha de ser miop. No us adoneu que la llei de responsabilitat política el primer que faria és processar al que ha comés l’animalada més gran en aquest país l’últim mig segle. I és la més gran perquè és la més cara: 422 milions d’euros que devem i no tenim i que ens fuetejaran a impostos per pagar-ho. Ni túnel dels Dos Valires ni d’Envalira ni rotondes. Res. Minúcies comparada amb la animalada més bèstia: LES PENSIONS DELS FUNCIONARIS. Tota la resta d’obres juntes no sumen els diners que ens costen a tots les vostres pensions. I sou tan miops que no veieu que si s’aprovés el que demanava la mani de diumenge les pensions dels funcionaris quedarien anul·lades, els seus impulsors processats iles jubilacions sense efecte retroactiu per ser un manifest cop mortal i injustificat a l’estat del benestar on la població no té perquè pagar el favor polític de la compra de vots a través de les prebendes funcionarials. Sou tan miops que en la mani de diumenge estaveu reclamant indirectament no que canviïn les pensions a partir d’ara sinó que les anul·lin retroactivament. I després voleu que no ens enfadem els treballadors de la privada quen a sobre preteneu que nosaltres estem al vostre costat. És absolutament al revés: ESTEM INDIGNATS AMB ELS VOSTRES PRIVILEGIS I LES VOSTRES PREBENDES I CANSATS QUE INTENTEU VENDRE’S LA MOTO. A VEURE SI US ENTEREU QUE MOLTS NO PODREM VOTAR PERÒ NO SOM IMBÈCILS.

 2. VISCA AD800 A LA PROXIMA VINDREM MES GENT

 3. Estic indignat! Indignat que es fassi el que es fassi sempre hi hagi gen que insultin de manera tan gratuïta en els dos sentits.
  El que no pot ser es que la gen que treballen a Andorra siguin criticats per manifestar-se, un dret que gracies a deu la Constitució andorrana ens permet.
  S’ ha de dir que a totes les feines si la “cagues” hi ha consecuencies, pero els polítics d’ Andorra no passa res de res.
  Jo de gran vui ser polític!

 4. Vergonya de desfilada, semblen d.’un circ de titelles.
  En veig mes d’un que no sap que vol dir matinar per anar ha treballar.
  Si voleu treballar per Andorra menys demagogia farandulera, feu un partit politic, guanyeu les eleccions i demostreu que sou millors.
  Menys teatre gratuit….

  1. Un circ, i quin circ….potser que marxin a guanyar se les garrofes a la Samba de Brasil, o …..al Cique du Soleil…..peró NO, allá no les voldrien!

   1. que cansina que ets jomateixa…..

   2. Tumateixa, estàs segura de ser-hi tú, la mateixa? Per que a mi em faria vergonya, però és clar, per a això fa falta primer tenir-ne.

 5. Respecto la decisio de la gent que ha decidit manifestar-se. Pero com be he llegit en altres comentaris, aixo mes aviat sembla un circ… Aixo no es una republica bananera per molt que us penseu que es i una mica de rspecte al 99% de ciutadans que han han anat a manifestar-se.

 6. Jo sóc empresari, fa mes de 10 anys que tinc la botiga i avui he estat a la manifestació.
  He tancant la botiga i he deixat que els treballadors fessin el que volguessin, i he estat molt content al trobar-los a la manifestació amb les seves famílies. Som una petita empresa, i treballem colze a colze cada dia per fer-la tirar endavant i que les nostres famílies puguin menjar cada dia i que els nostres fills puguin ser feliços. Malauradament cada dia es mes difícil mantenir el negoci i el govern no fa res per millorar la situació, tant sols fan coses pels de sempre i per a les grans empreses matant el petit empresari i el petit comerç.
  Avui he sortit al carrer amb la família a demanar un futur, a defensar el dret dels meus fills a poder viure amb condicions, a que puguin menjar calent cada dia, i al meu voltant tant sols he vist centenars de persones, de famílies, que també o reclamaven.
  Jo no he fet distincions entre treballadors, siguin funcionaris o del sector privat, empresaris, jubilats, infants, . . . jo tan sols he vist una part del meu país exigint al govern que faci, com diu la constitució, la seva feina.

 7. Enriqueta F…….el poses tu el teu nom? Comença tu guapa. Ah!! i no soc de DA. GUAPA!!

  1. Enriqueta Ferros.

   1. Josefina Rodriguez Fernandez

 8. A MI NO EM MOLESTA GENS QUE LA GENT SURTI AL CARRER.
  QUE FACIN EL QUE VULGUIN, PERO QUE SIGUIN COHERENTS I NO FACIN EL PALLASSO.
  JA HO DIU ALGÚ PER AQUI BAIX….AQUELLA SENYORETA FA UNA MICA DE YUYU, O…DE VERGONYETA CRIDANT AMB UN ALTAVEU QUE ESTEM REPRIMITS O LLIGATS O VES A SABER QUE….
  AAAH! TAMPOC SOC NI FUNCIONARI NI EMPRESARI NI BANQUER. EM GUANYO LES GARROFES COM PUC. HO FAN ELLS? I ANDORRA ES MEREIX UNA MANIFESTACIO MES SERIOSA.

  1. Doncs des d’aquí t’animo a que l’organitzis!!

 9. Jo m’he afegit a la manifestació quan he plegat de la botiga i us puc assegurar que hi havien mil persones per lo menys! Es un orgull haver passat avui amb tothom a la historia, espero que a la pròxima surti mes gent al carrer perquè si no fem res els nostres fills no tindran futur.
  Els que aquí no teniu ni el valor de posar el vostre nom ja quedeu retratats, us hauria de fer vergonya insultar i criticar com ho feu.
  Visca AD800, endavant això només es el començament del camí cap una democràcia real i el final de la corrupció.

  “Jomateixa” m’imagino que deus ser una votant de DA que només es dedica a criticar la gent que vol fer créixer aquest país. Començar per posar el teu nom i llavors ja podràs opinar.

  “Currante” i tu que fas per millorar el futur del país? Que fas per lluitar pels teus drets? Pel que veig només critiques des del teu sofà sense gosar posar el teu nom…quina poca credibilitat. Per lo menys els funcionaris han sortit al carrer a lluitar pels drets de tots els treballadors.

  1. Fa anys que el faig creixer aquest pais, o almenys o intento. I no critico, ans el contrari, no estic en contra de cap manifestació, pero amb cara i ulls i seriosa. Es la meva opinió i la faig pública anonimament o com em vé més de gust!
   Com tú més o menys.
   Estem d´acord no?

 10. Per què us molesta tant que la gent surti al carrer? Per què no sortiu volsatres, els que despotriqueu contra aquells que tenen l’osadia de sortir, que no tenen por, que volen ser escoltats?
  Potser perquè vosaltres, els que desqualifiqueu d’aquesta manera a un grup de persones que ni coneixeu, esteu ben posicionats i no us falta de res?
  Qui són els “burinots” aquí, Joan?
  De què o de qui teniu por?
  No sóc funcionari, ni empresari…tan sols sóc un treballador (que per sort tinc feina), però a la manifestació hi havia gent de tot tipus que han decidit sortir per fer-se escoltar. Han decidit no callar com sempre davant la mala gestió dels polítics. I a partir d’ara, Govern ha de valorar molt seriosament, que la ciutadania ja no calla, ja no és “mediocre”, ja no aguanta més!
  Ja n’hi a prou, no creieu?

 11. Felicitats gent d’Andorra! per fi la ciutadania ha dit prou! 500 persones? jo hi he estat i us puc assegurar que si no s’ha arribat al miler, poc hi ha faltat. A tots els comentaris desagradables, ofensius i cavernicoles. Us animo a seguir comentant, això ens demostra que aquesta manifestació us ha fet mal! Gracies AD800! sou uns valents!

 12. M’indignen els comentaris publicats anteriorment. Sóc Andorrà, porto aquí tota la meva vida e vist Andorra molt millor del que és ara. Crec que qui a fotut Andorra són els polítics, però tots en general, l’únic que ara que a sortit tota la bruticia de la política és quan tots ens indignem i em sortit al carrer. Crec que el Senyor Martin auria de començar a mirar per buscar solucions sobre l’atur, ja que Andorra actualment s’està quedant sense gent, jo aviat abandonare el lloc, que em va veure néixer, jugar, créixer i treure la meva carrera, perquè no tinc cap futur en aquest país! On els pisos pugen, la gasolina puja, la roba puja, i els sous? És veritat que vivim dels turistes, pero baixa els preus de tot en general! Andorra ja no és el que era, ja no val la pena venir a comprar un perfum o una peça de roba com anteriorment. Un perfum et surt més barat o igual que a Espanya! Crec que l’important no és el nombre de persones que an sortit al carrer, sinó la intenció de fer-se escoltar, que ja era hora! 500 persones que no es an quedat a casa, com tu! 500 persones que an sortit a fer escoltar la seva indignació, la seva ràbia, la seva fúria, i els dels centres comercials, perquè an hagut de treballar, si no t’asseguro que també s’obrien sortit. Animo AD800 a seguir amb la iniciativa i que no desisteixin de la seva tasca. espero aviat veure alguna noticia de la meva nova casa.

 13. Ja ho va dir un antic Conseller General, A qui li piqui que s’arrasqui

 14. quina vergonya!! quina manifestació? aixó sembla un circ!!!!!
  POBRA ANDORRA…..NOMES FALTEU VOSALTRES!!!!!!!!!!

 15. Sincerament, aquests senyors de AD800 nomes busquen protagonisme, que 500 persones o 1000 representen tot el poble? de veritat, es una vergonya, i que reclama el Sr. Montoro, un lloc a la politica per fer lo mateix que fan els politics actuals? només pot ser, perque já que defenses uns drets i unes lleis de transparencia siguis una mica mes coherent, es passeja per tota Andorra amb la Melanie Mussoles amb el seu cabrio i despres critica els politics i funcionaris que van en Range o X6…Montoro, ja t’em calat…vols un lloc a la politica…i vols xupar de la padrina tambe….

 16. Mare de déu…quina colla…quina educació…Martí i Cinca. Gas!!!! Vosaltres a lo vostre, al menys, sabem que voleu una Andorra millor. Aquests representen la gent que pateix?? jajajajajaaj!!!! Al carrer tots!!! Banda de socialistes subvencionats!! Ara que demanin les hores extres per sortir al carrer.

 17. Suposo que els funcionaris demanaran cobrar les hores extres que han dedicat a manifestar-se. Posats a demanar…

 18. A la primera fila veig policies, bombers, aduaners i funcionaris varis. Jo soc empresari els meus ingressos han caigut més d’un 30% i no surto a manifestar-me.
  Que collons voleu que encara ens facin pagar mes?
  Doncs mira tanco l’empresa i els quatre estalvis que tinc per disfrutar de la vida i ojala no us puguin pagar el sou un parell de mesos.
  XUPOPTERS

 19. Es trist que 500 persones que no representent ni un 1% de la poblacio es manifesti per els nostres carrers , dien que representent a tots nosaltres. Colla de analfabet MARTI I CINCA peu planxer a les retallades que :
  Sense reduir significativament despeses en nòmines de funcionaris, estem condemnats a la fallida com a país. Si estessim a la UE, de ben segur que se’ns aplicaria la mateixa medicina que a Espanya, on els funcionaris han patit una primera retallada del 5% de nòmina, més una segona del 8% (eliminació d’una paga doble), total – 13%. A Andorra retallem 600.000 € a uns funcionaris per donar-los als policies vocacionals que s’han retirat. Reducció de la despesa = 0. Vaja tela!!! Els polítics són uns tous i no tenen collons de prendre aquestes mesures per por als vots dels funcionaris. Els únics que poden reconduir la situació per a que es prenguin les oportunes decisions per salvar-nos de la fallada són vostes, els banquers andorrans (ningú de fora ens vol fiar). La mesura és simple: Aturin o limitin la renovació de prèstecs a les administracions i obliguin als polítics a prendre les mesures que permeten salvar al país fins que no siguem prou competitius com per generar més ingressos que despeses. Si no ho feu, a curt termini us caurà la qualificació creditícia Fitch i S&P, i tindreu problemes per captar als defraudadors fiscals que us sustenten. A llarg termini, si el país va malament també en patireu les conseqüéncies. Feu un favor al país!!!

 20. 500 burinots. 500 motius per tenir vergonya i perquè ells no la tinguin.

  1. totalment d´acord!!

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES