gili-consellEl Consell General ha aprovat per unanimitat la modificació de la Llei d’exercici de professionals liberals i de col·legis i associacions professionals per adaptar-la a la Llei d’inversió estrangera i donar més seguretat jurídica a aquests professionals. Ho han destacat els consellers generals dels tres grups parlamentaris, Carles Ensenyat (DA), Mariona Gonzàlez (PS) i Sílvia Bonet (Mixt), que han posat especial èmfasi en l’avenç i la millora substancial que suposa la modifcació en la resolució de mancances que s’hi havien detectat. Entre d’altres aspectes, el projecte de llei introdueix excepcions al compliment del tracte de reciprocitat ‘per posar fi a situacions injustes’, de manera que podran ser acreditats els professionals que tinguin un títol andorrà, que resideixin al país des de fa 20 anys o que vulguin exercir la professió exclusivament per compte aliè. El nou text també regula per primera vegada els exercicis de curta durada, determina que només pagaran la taxa els professionals per compte propi, i reforça les mesures per evitar l’intrusisme. També s’han introduït mesures per facilitar la creació de col·legis professionals.

El Consell General també ha aprovat per unanimitat la modificació de la Llei d’incapacitació i organismes tutelars amb l’objectiu d’actualitzar-la i resoldre mancances, fent prevaldre els drets de les persones mereixedores de protecció. Sofia Garrallà (DA), Mariona Gonzàlez (PS) i Sílvia Bonet (Mixt) han destacat algunes de les novetats de la llei, entre elles la d’un nou procediment d’incapacitació més abreujat i concentrat, de manera que el procés no superi els sis mesos. La rehabilitació de la pàtria potestat quan arribi a la majoria d’edat i s’amplia el ventall de persones legitimades per instar a la declaració judicial d’incapacitació.

I una darrera modificació aprovada per majoria absoluta ha estat la de la Llei de societats anònimes i responsabilitat limitada, tot i que ha rebut crítiques per part del grup socialdemòcrata. Tot i aplaudir la reforma perquè significa ‘un pas positiu cap a la transparència i la seguretat jurídica’ i l’adaptació de les normes a la llei d’inversió estrangera, la consellera general Rosa Gili ha fet esment a la no acceptació de l’esmena per la qual demanaven suprimir la disposició final primera ja que consideren que efectua canvis que afecten a les Sicav, que ja es troben regulats per la llei d’organismes d’inversió col·lectiva i, per tant, no guarden relació amb les modificacions de la Llei de societats que formula el projecte de llei. En aquest sentit, Gili ha dit que caldria que el Govern tramités una llei ad hoc de modificació de la llei de regulació dels organismes d’inversió col·lectiva de dret andorrà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada