El ministre de Cultura, Albert Esteve, ha presentat aquest dijous el primer Concurs Internacional de Monòlegs en català que, com ha indicat, vol servir com a ‘projecte de dinamització lingüística’. S’hi podran inscriure tots aquells humoristes que facin monòlegs propis en català amateurs o semiprofessionals d’Andorra o de fora però se’n seleccionaran de quinze a vint per poder quadrar les fases eliminatòries. Les inscripcions es poden fer al web quelcom.ad o a l’acadèmia d’interpretació Set d’Acció de Barcelona fins al 20 d’agost. El públic, segons ha afirmat el representant del col·lectiu Quelcom – impulsor de la iniciativa- Ivan Almendros, tindrà un paper actiu ja que podran votar els humoristes que més els agradin i la seva opinió suposarà un 50% de la votació global que es completarà amb un altre 50% del jurat. El concurs tindrà lloc a la sala d’actes del Comú d’Escaldes els divendres del 20 de setembre al 13 de desembre i el guanyador s’endurà un premi de 1.000 euros, el segon classificat 500 euros i el tercer 250 euros.

La sala d’actes del Comú d’Escaldes acollirà els divendres a partir del 20 de setembre les actuacions dels humoristes seleccionats per participar en el primer Concurs Internacional de Monòlegs en català. L’objectiu és que serveixi com a ‘eina de promoció de la llengua catalana’, ha apuntat la cònsol escaldenca, Trini Marín. I és que, com ha indicat el ministre de Cultura, Albert Esteve, l’enquesta sobre coneixements i usos lingüístics mostra un ús del català baix en el sector de l’oci i aquest esdeveniment ha d’ajudar a ‘enfortir la presència de la llengua en aquest sector’ i pot ‘esdevenir un referent en aquest vessant entre els territoris de parla catalana’, ha opinat.

A més, el projecte vol ser un atractiu turístic i fer que els participants i el públic interessat vinguin a passar el cap de setmana al Principat, com ha manifestat el representant de Quelcom, Ivan Almendros.

S’hi poden apuntar tots els humoristes d’Andorra i de fora, amateurs i semiprofessionals, que facin monòlegs propis ‘fets des d’un mateix’ i que ‘parlin d’històries’, ha indicat Almendros. Els interessats han de proposar textos de 15 o 20 minuts perquè cada actuació duri com a màxim una hora i mitja. Les inscripcions es poden fer al web quelcom.ad o a l’acadèmia d’interpretació Set d’Acció de Barcelona fins al 20 d’agost.

Les eliminatòries es duran a terme en tres fases amb la participació de dos a quatre humoristes, la meitat dels quals passarà a la següent ronda. Els quarts de final tindran lloc el 20 i 27 de setembre i el 4 i l’11 d’octubre; les semifinals seran el 8, el 15, el 22 i el 29 de novembre; i la final serà el 13 de desembre.

El preu de les entrades s’ha establert en cinc euros i el públic també tindrà poder de decisió sobre els participants que han de passar de ronda. Mitjançant una butlleta podran escollir el monologuista que més els agradi i la seva votació suposarà el 50% de la decisió que es completarà amb la votació del jurat.

Per últim, la promoció es farà a través del web i les xarxes de Quelcom, a través del servei de Política Lingüística i als ajuntaments de Catalunya i l’organització prepara també la participació d’algun monologuista professional català en alguna de les gales.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada