Una trucada solidària per ajudar sis milions de refugiats

La plataforma d’ONG d’Andorra fa mig any que té en marxa una campanya per recaptar fons per als refugiats de la guerra de Síria, al voltant de sis milions, segons ha informat Cèsar Garcia, el president de la plataforma. De moment les contribucions solidàries de la ciutadania no estan sent les esperades. Amb l’objectiu d’incentivar la recaptació, Andorra Telecom s’ha sumat a la causa amb l’habilitació d’un número de telèfon, el 141. Tothom qui hi truqui farà una contribució de dos euros per ajudar els refugiats a cobrir necessitats bàsiques als campaments on viuen fugint de la guerra, ubicats sobretot als països veïns de Síria. A més a més, segons ha explicat el director de Relacions amb el client de la parapública, Josep Vilana, aquesta doblarà la quantitat que es recapti mitjançant les trucades.

“Ens troben enmig d’un tsunami, que a més d’aigua, porta persones”. Les autoritats “estan jugant al joc extravagant de veure qui tracta amb menys humanitat”. “Podem compadir-nos i en 30 segons oblidar-nos de la situació, o actuar”. Aquestes són algunes de les frases punyents que el director de la plataforma d’ONG, Cèsar Garcia, ha utilitzat aquest dilluns al migdia per sacsejar la població a l’hora de mostrar la seva solidaritat vers els refugiats sirians, que fa mesos que marxen d’un país en guerra en direcció a, sobretot, Europa. Són al voltant de sis milions, i se sumen als que també provenen de l’Iraq o l’Àfrica subsahariana.

Amb l’objectiu de poder ajudar-los amb aspectes tan bàsics com el menjar, la higiene o l’aigua potable, la plataforma andorrana té en marxa des del passat setembre una campanya de recaptació de fons. Per donar-li més visibilitat, i també per facilitar les contribucions d’una ciutadania que, de moment, no està responent a la crida solidària, Andorra Telecom s’ha sumat a la campanya amb la incorporació d’un número de telèfon, el 141. Tothom que hi truqui (ho pot fer tantes vegades com vulgui), hi contribuirà amb dos euros. En paral·lel, tal com ha explicat el director de Relacions amb el client de la parapública, Josep Vilana, Andorra Telecom doblarà la quantitat que es recapti mitjançant aquest sistema de trucades solidàries.

Garcia ha recordat que pel tsunami del 2004 es van recaptar 700.000 euros, la xifra més elevada mai aconseguida a Andorra en campanyes d’aquesta tipologia. Per la dels refugiats sirians, com a molt, es porten recollits 24.000 euros. Garcia ha plantejat que ara la situació és més greu i que aquestes persones, la majoria vivint a camps de refugiats de països veïns de Síria, es troben en una situació “lamentable”, que requereix ajuda “urgent”. “De mitjana, moren dos nens ofegats cada dia”, ha lamentat. Per tot plegat, “tenim l’obligació moral de donar resposta”, ha afegit Garcia, tant per part de la població com per part de les empreses privades.

El president de la plataforma ha denunciat que Europa “ha tancat les portes” a tots aquests refugiats sirians. En aquest sentit, també ha lamentat que els estats, inclòs l’andorrà, segueixin sense portar refugiats, i ha fet una crida a accelerar els processos. “Ens han dit”, ha explicat Garcia en el cas d’Andorra, “que podem acollir unes vint persones, però les gestions s’estan fent llargues també perquè depenem dels governs espanyol i francès”.

Qui vulgui contribuir a la campanya pot fer-ho mitjançant el 141, fent aportacions directes a través de totes les entitats bancàries del país o, fins i tot, Garcia ha animat la població a tirar endavant iniciatives individuals (concerts, actuacions, recaptacions privades, etc.) per contribuir a la causa. Una proposta que ha recollit Andorra Telecom. Estan treballant, ha informat Vilana, per fer alguna acció conjunta amb el Bàsquet Club Andorra durant un partit de la lliga ACB.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.