ACTUA

Fins a 35 empreses del país han signat aquest dijous al matí l’acte fundacional d’ACTINN, un clúster que pretén impulsar projectes relacionats amb la innovació i les noves tecnologies. D’aquesta manera, el sector privat liderarà les iniciatives que fins ara s’havien impulsat des del sector públic a través d’Actua i del seu clúster d’innovació. A partir d’ara, tal com ha explicat el secretari d’Estat per a la Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé, “seran aquestes empreses les que decidiran els projectes que s’han de tirar endavant, on s’ha d’emprendre i on s’ha d’invertir”.

Per primer cop d’ençà que la iniciativa Actua va posar en marxa diversos clústers per rellançar diferents sectors econòmics, la iniciativa privada ha pres el relleu al sector públic. Fins a 35 empreses del país s’han agrupat en l’associació ACTINN, amb l’objectiu de tirar endavant projectes relacionats amb la innovació i les noves tecnologies que puguin generar noves línies de negoci i crear riquesa.

Fins ara, la iniciativa Actua, creada pel Govern, era qui havia anat impulsant un seguit de clústers al voltant de diferents sectors econòmics, per tal de rellançar-los: des de la salut i l’e-health, fins a l’esport o la mateixa innovació. Precisament, l’associació que s’ha constituït aquest dijous parteix de la feina realitzada per Actua en matèria d’innovació.

A partir d’ara, però, seran aquestes empreses les que “pilotaran el treball” i decidiran quins projectes cal endegar, en paraules de Missé. Des del sector públic, ha afegit el secretari d’Estat, el que se seguirà fent és “eliminar les barreres que es vagin detectant per tal que aquests projectes tirin endavant”.

Així doncs, ha destacat que si cal emprendre reformes legislatives per fer viables aquests projectes, es farà. Missé ha posat com a exemples el cas del ‘big data’ que s’està impulsant, en col·laboració amb el Massachusetts Institute of Technology (MIT), al voltant del turisme, així com els aspectes per millorar la mobilitat al país. Per fer possibles aquests projectes, ha destacat que “caldrà regular diferents aspectes relacionats amb l’espai públic, i ho farem”.

L’associació ACTINN la conformen 35 empreses-fundadores, tot i que l’objectiu és anar incorporant més socis –Missé s’ha mostrat convençut que aviat en formaran part un centenar d’empreses-. Com a president s’ha designat Albert Moles, que ha destacat que aquest nou clúster, per la seva transversalitat, pot acabar acollint a “la majoria de les empreses d’Andorra”.

Tot i que els projectes concrets es definiran properament, Moles ha assegurat que l’objectiu és desenvolupar “oportunitats de negoci” per tal de millorar sectors econòmics com el comerç, el turisme o la mobilitat a través de la innovació i les noves tecnologies. Un altre dels objectius és millorar o crear nous productes amb valor afegit per acabar “venent-los a l’exterior”.

De moment, al voltant d’aquest clúster s’hi han agrupat empreses tant tecnològiques com no, ja que, tal com ha exemplificat Moles “si es vol desenvolupar una aplicació sobre el món del comerç, cal que a l’associació hi hagi tant l’empresa que la pot desenvolupar com el comerç que l’ha de fer servir”.

L’acte fundacional d’ACTINN s’ha celebrat a l’edifici administratiu del Prat del Rull i ha comptat amb la presència del cap de Govern. Toni Martí ha destacat la tasca feta des d’Actua per tal de cercar nous sectors per diversificar l’economia andorrana, ja que “si ens tanquem en el que ja sabem fer, hi haurà una part d’andorrans que no tindran futur”.

En aquest sentit, ha remarcat que amb iniciatives com aquesta “el que estem fent és donar solucions als joves”. Martí també ha posat de manifest el suport que seguirà donant el Govern a aquests projectes i ha destacat que “l’obertura econòmica, o és compartida, o no reeixirà”.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada