Una setantena d’escudellaires preparen la 46a Escudella de Sant Antoni a Andorra la Vella

escudella andorra vella

Andorra la Vella celebra, avui dissabte, a la plaça Guillemó, la 46a Escudella de Sant Antoni, d’ençà que es va reprendre la tradició, molt arrelada durant segles. La van fer reviure, l’any 1970, un grup d’amics, residents a l’avinguda Meritxell, que celebraven la seva onomàstica el dia de Sant Antoni Abat. La van organitzar amb confraternitat i per al públic, i no pas com ho havien anat fent fins aleshores molt familiarment, sinó que, amb el l’ajut i l’oferiment de diversos veïns, la convertiren en una trobada popular.

Decidiren oferir la seva suculenta escudella a tots els ciutadans que acudissin a l’avinguda Meritxell, davant mateix del restaurant “La Truita”, a l’hora de dinar, on hi trobarien una fogaina plena a vessar.   

Així va quedar “institucionalitzada” la celebració de l’Escudella de Sant Antoni a Andorra la Vella.

L’Antoni Puigdellívol, propietari del restaurant “La Truita”, l’Antoni Santacreu, “el Camarasa”, carnisser, l’Antoni Solana de cal Moixó, un dels primers a fer-s’hi la casa, i el Joan Roca “de la granja”, masover de Guillemó, que complia anys el mateix dia.

L’èxit de públic va ser tan gran durant els 9 primers anys que els escudellaires, el 1980, ja constituïts en Confraria, amb la col·laboració, l’ajut i el patrocini del Comú de la parròquia, van traslladar les olles a la plaça Rebés i posteriorment a la plaça del Poble.

Llavors fou quan es decidí l’agermanament amb totes Parròquies, dedicant-los una fogaina a cadascuna i d’ençà, una per una, les parròquies es van anar  afegint a aquesta iniciativa i celebren, igualment, cada any, la festivitat de l’advocat dels pobres amb la vianda barrejada, que durant segles havia estat el plat més habitual a totes les llars andorranes.

Amb tants anys de vida, aquesta festa culinària ja s’ha convertit en tradició a la Parròquia d’Andorra la Vella i ha entrat de ple en el calendari festívol de la capital del país.

 Preparatius

Avui, cap a les 5 cinc de la matinada, una setantena d’escudellaires – adults, joves i nens – s’han arremangat davant de les fogaines.

A la plaça Guillemó s’han instal·lat 10 fogaines:

8 fogaines d’escudella i 2 fogaines de caldo, on hi couran les mandonguilles.

Els escudellaires han preparat i condimentat tota la teca per servir més 3.500 racions de la molt exclusiva escudella d’Andorra la Vella.

Les racions d’escudella han anat acompanyades de pa moreno i de vi negre.

El Tortell de Sant Antoni ha estat el plat de les postres.

La Confraria d’Escudellaires d’Andorra la Vella

La Confraria d’Escudellaires d’Andorra la Vella es va constituir l’any 1979 i des de llavors el nombre dels seus integrants no ha parat de créixer fins a arribar a depassar el centenar.

En aquesta 46a edició de l’Escudella de Sant Antoni d’Andorra la Vella, hi ha hagut el nomenament de nous “Escudellaires de ple dret”,  6 dones i 5 homes, que han estat condecorats per haver exercit durant 3 anys consecutius, havent-se guanyat el títol oficial, tot rebent la imposició de la Cullera i les peces de la vestimenta tradicional d’Escudellaire; Davantal gravat amb la imatge de Sant Antoni, per a les dones, i armilla, faixa negra i barretina morada per als homes.

A les 13.00 hores, el conjunt dels consellers de Comú, encapçalats per la  cònsol Major, acompanyats dels convidats a la manifestació, han fet  el tomb de les fogaines i han saludat els escudellaires. Tot seguit, l’Arxiprest de les Valls, Mossèn Ramon Sàrries, ha procedit a la benedicció de les menges. A partir d’un quart de dues s’han començat a repartir les racions d’escudella als assistents.

La gran Escudella de Sant Antoni d’Andorra la Vella en xifres

Ingredients i quantitats:

 80 kg de carn de vedell del país

 70 kg de carn picada de vedell del país

 47 kg de cansalada viada de porc

 85 kg de caretes de porc sense os

 120 kg de botifarra negra de pagès

 80 kg de botifarra blanca de pagès

 90 kg de bringuera

 73 kg de gallina, ossos de pernil i “ventolà”

 20-25 kg de mongeta blanca

 20-25 kg de cigrons

 30-35 kg d’arròs

 30 kg de fideus

 210 kg de trumfes

 40 kg de porro

 30 kg de carrotes

 35 kg d’api

 65 kg de cols

 40 kg de carbassa

 110 pans (mescla de farines)

 200 tortells de Sant Antoni

140 litres de vi negre barrejat amb 10 litres de vi dolç

1500 kg de llenya d’alzina i de roure alimentaran els focs.

(Foto: Fòrum.ad)

TOTES LES NOTÍCIES