Una seixantena de padrins de tot el país es troben a Sant Julià per exercitar la memòria

padrins-memoriaUna seixantena de padrins i padrines procedents de les cases pairals de totes les parròquies –excepte Encamp- i dels centres sociosanitaris El Cedre i Clara Rabassa s’han trobat aquest dimarts a Sant Julià per participar en la Memolimpíada Interparroquial. Es tracta de la tercera edició de l’esdeveniment, que pretén exercitar la memòria de la gent gran tot fent-los fer diferents exercicis. A banda, també han pogut gaudir d’una obra de teatre i d’una visita al Museu del Tabac.

Els padrins i padrines participants s’han dividit en tres grups i han realitzat diferents tallers. Tal com ha explicat la responsable de la Llar de Lòria, Núria Blanco, al matí s’han fet les proves individuals, en què s’han exercitat la lògica matemàtica, la memòria visual i la memòria auditiva. En aquest darrer cas, per exemple, “els posem una cançó i han de recordar el que han escoltat i omplir les paraules que falten al text que els donem”, ha detallat Blanco.

Posteriorment, s’ha dut a terme una prova interparroquial, en què els padrins i padrines de diferents parròquies s’han barrejat entre si. En aquesta segona prova han dut a terme una activitat “de xifres i lletres”, on han hagut de formar paraules llargues i operacions matemàtiques.

Finalment, a la tarda, es tornaran a ajuntar per casa pairal o residència per presenciar una obra de teatre del grup de la Llar de Lòria. Posteriorment hauran d’omplir un qüestionari sobre el que han entès de la representació.

A banda d’aquestes activitats, la jornada també compta amb moments de més distensió, com un dinar de germanor a la Llar de Lòria o una visita a l’exposició de Pilarín Bayés que es pot veure aquests dies al Museu del Tabac. Enguany, no s’han donat premis als millors de cada prova, per tal de “no fer-ho tan competitiu”, sinó que s’ha entregat un guardó commemoratiu a cada participant.

Blanco ha remarcat que, a banda de fer que “exercitin la memòria”, l’altre gran objectiu de la jornada és que els padrins i padrines “gaudeixin d’activitats diferents de les que solen fer a les cases pairals o residències, com ara ballar o cantar”. L’acceptació de la jornada, segons Blanco, és cada cop millor i “cada any anem a més, ja que hi ha més participants”.

Per la seva banda, els padrins s’han mostrat satisfets de poder-se trobar tots i fer exercicis d’aquest tipus. La Maria Albácar, usuària de la residència El Cedre, assegura que és el primer cop que assisteix a la Memolimpíada, tot i deixar clar que a la residència acostuma a assistir a totes les activitats que hi fan relacionades amb la memòria. L’objectiu és clar: “conservar el que tinc i mantenir el cap clar”.

La Maria Dolors Pla, usuària de la Llar de Lòria, ha participat en l’activitat per segon any consecutiu i ha constatat que enguany les proves “són molt més senzilles que les de l’any passat”. De moment, ha explicat, “hem hagut de recordar els personatges que ens apareixien a la pantalla i fer una audició per després omplir els buits amb les paraules que hi faltaven, i de moment això ha anat bé”.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES