Una quinzena de persones coneixen les entranyes de la central hidroelèctrica de FEDA

És una visita especial, amb grup reduït, amb gent major de deu anys, sempre a l’hivern i amb els generadors apagats. Amb aquestes condicions ‘sine qua non’ s’ha donat el tret de sortida, aquest diumenge al migdia, a la primera visita de la temporada a les entranyes de la central hidroelèctrica de FEDA a Encamp. Les prop de quinze persones que han assistit a la trobada han pogut conèixer i veure de ben a prop els tres generadors, la turbina i els injectors d’aigua de la central que, encara avui en dia, generen electricitat pel país. Les guies del Museu de l’Electricitat acompanyen als visitants en un espai restringit al públic per explicar en primera persona quin és el funcionament dels dos generadors del 1934 i el del 2008.

Però el soroll de tota la maquinària en marxa és eixordador i insuportable, per això la visita s’ha de fer sempre quan la central no està encesa. “Durant l’hivern es produeix menys energia perquè baixa menys aigua pels rius i això ens permet demanar que la central estigui apagada unes hores”, explica la guia del Museu de l’Electricitat, Remei Marçal, tot i que recorda que alguna vegada s’ha hagut de suspendre la visita perquè s’ha necessitat posar la maquinària en marxa. És per això que només es fan durant la temporada d’hivern, fins al maig, i només un cop al mes.

“Quan venen al museu la gent es queda amb les ganes de poder visitar quelcom més i allà copsen el que realment és FEDA”, explica Marçal, que puntualitza que aquest serà el segon any que es duen a terme les visites que també inclouen el recorregut guiat per dins del museu. La guia explica que el “morbo de veure el que normalment no es veu” atrau sobretot residents del país, tot i que també s’apropen turistes a les visites a les entranyes de la central hidroelèctrica.