Una proposta per a la participació ciutadana, un coordinador ciutadà

Des de el punt de vista sociològic, Andorra té unes característiques que la fan molt especial. El fet de tenir menys ciutadans nacionals que ciutadans d’altres nacionalitats, li dóna precisament aquest toc distintiu què, potser, és l’únic al món. Som un país democràtic d’ençà l’any 1993 amb l’aprovació de la  primera Constitució. Hem estat un país i destí d’acollida. El caràcter de muntanya, la nostra ubicació geogràfica, enmig de dos estats amb gran ambició colonitzadora i, sobre tot, la petitesa del territori, juntament amb la discreció dels avant passats, ben reflectida en el Manual Digest d’Antoni Fiter Rossell (1748), ens ha permès subsistir i viure amb una pau prolongada al llarg dels segles i… tant de bo segueixi així per molts i molts anys!!!

Els Verds d’Andorra, quan ens vàrem presentar per primera vegada a les Eleccions Generals, l’any 2005, vam proposar la modificació de la Llei Electoral perquè la fes més representativa, que el vot de cada ciutadà tingués el mateix pes. Vam suggerir què, a les Eleccions Comunals, tots els ciutadans tinguessin dret a vot ja què la Institució de la Parròquia, bàsicament fa gestió de recursos financers i no de legislatius. Érem conscients que per dur a terme aquestes modificacions de Llei calia també modificar la Constitució, cosa molt difícil pel quòrum necessari per poder dur-ho a terme. Els anys han passat i han succeït moltes coses, entre les quals la recollida de signatures per part dels sindicats per poder tirar endavant una ILP (iniciativa legislativa popular) que encara segueix el seu procés fins a la presentació al Consell General. Mentre tant, a les últimes Eleccions Comunals, vaig proposar a la plataforma de Ciutadans Compromesos, una idea que no va ser considerada important d’incloure en el programa electoral. Jo  continuo pensant que és una molt bona proposta perquè fomentar la màxima participació ciutadana és fonamental per potenciar la riquesa democràtica, motiu pel qual entenc que s’hauria de cercar més la manera de facilitar la veu de totes les persones que viuen a Andorra. Tothom sap que un percentatge important de la ciutadania veu a la institució Comunal com a un “subjecte” llunyà i feixuc, preocupat només per la recaptació de taxes i despreocupat per les necessitats reals dels ciutadans. Aquesta percepció generalitzada i fàcil, bàsicament com a conseqüència del desconeixement del funcionament de les Institucions Andorranes, és fruit del propi sistema de participació democràtica que tenim a Andorra. Sense entrar a valorar –ara per ara- si és just o no, entenc que hi hagi molta alienació ciutadana, per part d’aquells als quals no se’ls hi dona cap opció a participar en la elecció dels seus representants i més quan només una minoria de ciutadans (els andorrans) tenen dret a vot. 

Sent conscient que la part legislativa no és competència Comunal, entenc que sí es pot buscar des de el Comú, un mecanisme integrador que sigui obert a tota la ciutadania empadronada a la Parròquia, un mecanisme que ajudaria a fer un pas més en direcció a la participació social igualitària, creant la figura del “Coordinador Ciutadà”.

El Coordinador Ciutadà seria una persona escollida per tots els ciutadans de la Parròquia. Ho podria ser qualsevol persona major d’edat empadronada, al menys un any abans de l’elecció. No tindria cap altra atribució que la d’ésser el pont directe entre el ciutadà i la Institució Comunal, per transmetre neguits, inquietuds i propostes, ja siguin col·lectives o individuals.

El Comú el reconeixeria com interlocutor vàlid i se’n ocuparia de gestionar-ne els comicis així com de difondre la seva tasca. La dedicació del Coordinador Ciutadà seria totalment altruista i la única compensació que rebria seria la del reconeixement i respecte per poder canalitzar allà on calgui les propostes rebudes.

Dit això… sembla ser que no va agradar la proposta… què hi farem!!!

TOTES LES NOTÍCIES