goya-nomenUn grup de ciutadans, agrupats sota la plataforma Testimonis BPA, ha iniciat una campanya per tal que els clients, empreses, ONG i organismes oficials que treballen amb BPA facin arribar al FinCEN una carta on exposin el seu testimoni i deixin clar que els seus comptes són lícits. Així ho han donat a conèixer aquest dilluns a la tarda en una roda de premsa els seus dos portaveus, Ferran Goya i Eusebi Nomen. Han assegurat que en la nota del FinCEN, aquesta entitat volia escoltar la versió dels ciutadans “que fan transaccions legítimes a BPA”. Asseguren que aquests testimonis “seran tinguts en compte pel FinCEN” a l’hora de dictaminar les mesures a prendre, un cop es compleixi, aquest cap de setmana, el termini de 60 dies per presentar al·legacions. És per això que han habilitat una carta tipus per tothom que la vulgui signar, i intentaran fer-les arribar divendres al consolat nord-americà a Barcelona.

Durant la roda de premsa realitzada aquest dilluns en un hotel de la capital, Goya i Nomen han lamentat que des de les institucions públiques no s’hagi promogut aquesta iniciativa, i que hagi hagut de ser “un grup de ciutadans” els que, a última hora, ho hagin hagut d’acabar fent.

Han assegurat que en la seva comunicació, el FinCEN donava 60 dies per presentar al·legacions i demanava “escoltar als ciutadans que fan transaccions legítimes a través de BPA”. Els impulsors de la plataforma, però, han assegurat que “s’ha passat el missatge equivocat”, tot indicant que el FinCEN el que volia era “rebre comentaris de la propietat de BPA o de l’INAF”.

Independentment de les al·legacions que puguin presentar aquestes parts, asseguren que el FinCEN “vol rebre comentaris de persones físiques, entitats, ONG’s i organismes oficials que realitzin transaccions legítimes a través de BPA”.

Nomen ha assegurat que aquests testimonis seran “tinguts en compte” pel FinCEN a l’hora d’analitzar la situació i imposar les mesures que consideri oportunes. L’exconseller general ha remarcat que l’objectiu de fer arribar aquest missatge és fer veure al FinCEN que BPA no és “una plataforma per blanquejar diners”, sinó que hi ha “centenars o milers de persones i entitats que l’utilitzen per fer les seves transaccions de forma legítima”.

Aquest aspecte, ha remarcat, és important, ja que la legislació dels Estats Units “no permet al FinCEN aplicar mesures especials si la seva acció pot causar danys a un gran nombre o a un percentatge elevat d’entitats petites d’un país sobirà, com és el cas d’Andorra”. Aquesta iniciativa, doncs, creuen que “seria una mesura que ajudaria molt a resoldre l’absurda situació en la que es troba Andorra en aquests moments”.

Per tot plegat, han habilitat una pàgina web testimonisbpa.wordpress.com on tota persona o entitat que realitzi transaccions legítimes amb BPA s’hi pot descarregar un model de carta escrita en anglès i català, on s’exposa aquesta situació.L’objectiu és recollir-ne el màxim nombre possible i fer-les arribar com a molt tard divendres al consolat dels EUA a Barcelona perquè, des d’allà, es trametin al FinCEN abans no acabi el termini de 60 dies.

Els impulsors de la plataforma voldrien que la recollida de cartes es centralitzés a les oficines de BPA. És per això que han demanat a l’INAF i a l’AREB que autoritzin als treballadors de BPA a facilitar les cartes als clients i també a recollir-les. Si no s’aconsegueix, cercaran un punt alternatiu, com ara la recepció de l’Hotel Holliday Inn de la capital, propietat dels germans Cierco, i lloc triat per fer la presentació de la plataforma. A banda, han encoratjat als organismes oficials que treballin amb BPA, ja sigui el Govern, els comuns o la CASS, a “ser els primers” en signar aquesta carta.

Nomen assegura que el Govern sabia des del 12 de gener que BPA podia ser assenyalada pel FinCEN

D’altra banda, durant la roda de premsa, Nomen ha insistit –tal com ha anat fent les darreres setmanes en diferents articles- que el Govern coneixia des d’abans de les eleccions que el FinCEN assenyalaria BPA com a entitat de màxima preocupació. Nomen considera que el fet que la nota del 10 de març del FinCEN agraís “la col·laboració” de les autoritats andorranes en la investigació és una prova de que “és materialment impossible que el Govern no en sabés res abans del dia 10”.

A banda, s’ha referit a un article publicat aquest dilluns a Economia Digital, on s’assegura que el Govern coneixia des del 12 de gener que BPA podia ser assenyalada pel FinCEN. La notícia destaca que en aquella data, l’organisme nord-americà va enviar una notificació a l’INAF on advertia que “actuaria contra BPA si les autoritats supervisores del Principat no aconseguien aclarir l’origen de 50 milions d’euros dipositats a l’entitat per Andrei Petrov”.

Nomen ha donat credibilitat a aquesta informació, tot assegurant que “sé que existeixen documents” que proven que hi va haver aquesta comunicació entre el FinCEN i l’INAF. Tot i això, ha admès que “jo no els he vist”.

Els treballadors reiteren les seves demandes al Govern 

D’altra banda, representants dels treballadors de BPA s’han reunit aquest dilluns a la tarda amb el cap de Govern, Toni Martí, i amb el ministre de Finances, Jordi Cinca, per tal de seguir negociant les condicions laborals que els quedarien en cas de reestructuració o liquidació del banc. 

En declaracions posteriors, els seus portaveus han assegurat que “estem treballant perquè tant el Govern com l’AREB prenguin consciència” d’allò que cal aconseguir per tal que els treballadors mantinguin les millors condicions possibles en cas de reestructuració o liquidació del banc. Sense entrar en més detall, han assegurat que veuen “bona predisposició del Govern” en aquest sentit i han afegit que aquesta setmana també es reuniran amb l’AREB.

Text i foto:ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada