Una nova edició del TEDx introdueix el concepte de “món líquid”

tedxEl món líquid’ és el títol triat per a la setena edició del TEDxAndorralaVElla, que se celebra aquest dissabte al vestíbul del Consell General. Setze ponents, de camps diferents, estan presentant breus xerrades, de menys de deu minuts, sobre les seves àrees d’interès, com l’alpinisme del vuitmilista català Ferran Latorre, que ha obert la sessió. El nexe en comú entre tots ells, aquesta edició, és que expliquen experiències o accions que justifiquen el concepte de món canviant i inestable que vivim avui en dia en les nostres vides personals, públiques i professionals. Latorre ha explicat el concepte de ‘món líquid’ a través de l’aigua, que “sempre busca el camí més fàcil” i que està molt lligat a les filosofies asiàtiques, com han explicat diferents ponents al llarg de la sessió. El coordinador de l’organització, Felip Gallardo, per la seva banda ha qualificat l’esdeveniment com un “aliment intel·lectual” que es “digereix en grup”. 177 persones s’han apuntat enguany com a públic d’aquest esdeveniment que busca la reflexió.

Una de les ponències més aplaudides de la sessió matinal d’aquesta setena edició del TEDxAndorralaVella ha estat la de Ferran Latorre. L’alpinista català, que busca completar els catorze pics de més de vuit mil metres sense l’ajuda de l’oxigen –ja en porta onze, després de la seva ascensió al Gasherbrum I aquest estiu– ha explicat el que significa l’alpinisme per a ell i com s’adapta l’ésser humà als canvis en situacions límit –meteorològiques, físiques o mentals. Latorre ha descrit l’alpinisme com una “conquesta de la bellesa”, una “crida del desconegut”, un “repte esportiu” o “experiències al límit de realització personal”.

A l’esdeveniment s’hi han barrejat vídeos (‘TEDTalks’) d’altres conferències, xerrades en viu i, fins i tot, obres d’art, com la de la ‘Memòria Oblidada’ de Samantha Bosque que roman al Consell General. Un centenar de persones han pogut gaudir, a més, de les ponències d’Hèctor Pérez o Jordi Targa, sobre l’adaptació de la tecnologia i la música a l’era actual.

Pérez ha fet un repàs a l’evolució “líquida” de la música, els seus formats i els seus suports per cridar a la llibertat de tria per davant del que ens imposen les corporacions que controlen els mitjans de transmissió d’informació i entreteniment. El músic ha insistit en la importància de “ser el que ets i no el que tens” al contrari del que diu “el món capitalista en què vivim”, i de discernir l’art d’allò que no ho és.

Targa, per la seva banda, ha proposat que “controlem la tecnologia perquè no ens controli ella a nosaltres”. “Si al cap del dia has passat més de 90 minuts estressats, ho has de canviar”, ha insistit l’expert en tecnologia. La seva proposta ha estat la d’aliar-se amb els aparells per poder ser més lliures i no esclaus del que suposen.

Les conferències sobre el “món líquid” continuaran durant tot aquest dissabte, la qual cosa ha celebrat el coordinador del TEDxAndorralaVella, Felip Gallardo, que ha confirmat la consolidació de l’esdeveniment i ho ha qualificat d’un “èxit”. Tot plegat ho gaudiran més de 177 persones, perquè també s’emet a través d’Internet en directe. A més, l’objectiu és que es creï comunitat i xerrades espontànies sobre el que s’ha vist i es continuarà veient.

Gallardo ha agraït als patrocinadors la col·laboració perquè “sense ells no seria possible, sense que creguessin en aquest projecte”. L’esdeveniment, patrocinat principalment per Crèdit Andorrà, continua creixent però tothom hi és de manera altruista, des dels voluntaris als conferenciants.

L’organització ha confirmat ja la celebració d’una següent edició, que començarà a preparar-se a partir d’aquesta setmana amb una anàlisi d’aquesta edició. El tema encara no s’ha escollit però sí la data aproximada, que tornarà a ser a l’octubre, “un bon moment per a la reflexió”, segons ha explicat Gallardo. El coordinador també ha convidat a qui vulgui a col·laborar amb l’organització per entrar “en la dinàmica de crear una cosa nova i divertida a Andorra”.

Text i foto: ANA