Una mostra sobre Subirachs serà la primera de caràcter internacional que se celebrarà a la Sala Sergi Mas

Cartell de l'exposició de Subirachs a Sant Julià
Cartell de l’exposició de Subirachs a Sant Julià (Comú de Sant Julià de Lòria)

La Sala Sergi Mas va obrir les portes el 30 d’octubre del 2021 i des d’aleshores ha acollit exposicions de diversa índole, però, cap de caràcter internacional. Ara, el pròxim 17 de novembre i fins al 5 de gener, l’espai acollirà la primera, “Subirachs. La puresa de la creació”, amb 28 dibuixos i tres escultures originals de l’artista barceloní.

La col·lecció permetrà gaudir d’un dels escultors contemporanis amb més prestigi internacional, com es pot veure als seus múltiples guardons i reconeixements rebuts.

Uns reconeixements també guanyats per la presència de la seva obra en nombrosos museus i llocs públics de ciutats de tot el món, principalment a Barcelona i al seu temple més famós: la Sagrada Família. “Es tracta d’una exposició molt extensa a escala temporal perquè es podran trobar treballs de totes les etapes de l’artista”, ha explicat la responsable de la sala i comissària de l’exposició, Anna Mangot.

La cònsol menor, Mireia Codina ha recordat durant la roda de premsa celebrada a la mateixa Sala, que “Sant Julià de Lòria ja disposa d’una escultura de Subirachs”. Es tracta de l’obra Clio, una al·legoria a la deessa grega de l’educació que data del 1989, situada de forma permanent a la plaça Calonge i que va ser un regal del Consell General.

Sobre el motiu pel qual la parròquia disposa d’una escultura de l’artista en una plaça pública, Mangot ha comentat que “arran de la proposta d’acollir l’exposició, vam descobrir que no sabíem quasi res”. Llavors s’ha encetat un procés d’investigació – encara no culminat- en què sí que se sap que va ser una idea de la Comissió d’Educació del Consell de mitjans dels 80 presidida pel llavors conseller general, Albert Pintat.

També es coneix que el Consell General va decidir destinar una part de la despesa en obra pública a objectes de decoració artística. Igualment, Clio va ser la primera obra i, contràriament al que estableix el protocol d’ordre de parròquies, es va començar per Sant Julià de Lòria. El que no se sap encara és si el projecte va continuar instal·lant obres d’art a la resta del territori.

“Independent que l’exposició tanqui les portes el dia 5, continuarem investigant perquè ens agradaria molt saber més coses”, ha explicat Mangot que assegura que “el Comú només conserva una acta del dia la col·locació de l’estàtua, però no hi hem trobat res més”.

Els detalls més importants, segons ha declarat la cònsol, “els sabem per la memòria prodigiosa del senyor Pintat”, com ara que ell mateix i el també conseller general de l’època, Roc Rossell, es van desplaçar a Barcelona a fer-li l’encàrrec al mateix Subirachs que, en aquells moments, es trobava immers en els treballs que la Junta Constructora de la Sagrada Família li havia encarregat. Es tractava de les escultures de la Façana de la Passió – a la part del temple que dona al carrer Sardenya- que Gaudí va deixar esbossades en els seus dibuixos i que va culminar després de més de dues dècades.

La Sala Sergi Mas obrirà les portes per a visitar la mostra de dimarts a divendres de 16 a 20 hores i els dissabtes de 10 a 13 hores i de 16 a 20.

TOTES LES NOTÍCIES