zangkeResulta paradigmàtic que directors xinesos com Zhang Yimou hagin passat de rodar melodrames socials a facturar productes megalòmans, patriòtics o directament lacrimògens, com el seu llastimós i fals retorn a un cinema intimista i de cambra a l’encara inèdita “Coming home”, tot deixant de banda qualsevol mirada crítica sobre el seu propi país per apuntar-se sense manies al suculent carro del cinema escapista i inofensiu.

En aquest context de renúncies dels grans tòtems del país resulta doblement encoratjador retrobar-nos al documentalista xinès Jia ZhangKe endinsant-se de forma suggeridora en el cinema de ficció sense renunciar al seu discurs compromès enmig una pel·lícula tan arrauxada com “Un toque de violencia”.

Aquest dilatat i cabalós film, que va aconseguir el premi al millor guió en el Festival de Cannes’2013, fa un retrat col·lectiu de la Xina contemporània a través de diferents personatges que pateixen situacions que els porta a l’ús de la violència en totes les seves manifestacions.

Des d’un miner indignat amb la injustícia, la corrupció i el caciquisme local, que es venja de forma implacable dels responsables; la resposta salvatge d’una hostessa humiliada o, fins i tot, la violència desesperada contra un mateix, com és el cas del suïcidi d’un noi que fa diferents feines en condicions laborals deplorables.

En una estructura desordenada i fragmentària, les diferents històries s’alternen fins a formar un heterogeni mosaic de la societat xina en què els esclats impulsius de violència personal sembla l’única sortida a una societat podrida.

El realitzador xinès aconsegueix transmetre un desassossec social i humà notable en la radiografia actual d’un país ple de contradiccions. Hi ha una alenada desesperada que només pot desembocar en un nihilisme ferotge conformat per actes violents cecs i despietats.

Un esplèndid fresc d’històries diverses i paral·leles que conté inesperades incursions fantàstiques, inèdites picades d’ullet al cinema d’acció o la presència recurrent de teatre tradicional que serveix per puntuar l’acció i il·lustrar alhora l’incert camí emprés pels diversos personatges.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada