Una màquina amb millor ull clínic que els metges

La revolució mèdica encara no ha arribat en part per dos motius. El primer és el desenvolupament de la mateixa indústria i el segon és la relació que existeix entre medicina i humanisme. Amb tot, alguns invents com CRADLE (ComputeR-*Assited Detector of LEukocoria) creat per la Universitat de Baylor a Texas, fan pensar que, almenys en la primera de les dues premisses, la revolució no està lluny.

CRADLE és una aplicació mòbil capaç de detectar malalties infantils millor que els mateixos metges. En realitat, el programa és molt específic, perquè només pot reconèixer una malaltia: la leucocoria o també dita “pupil·les blanques”.

Es tracta d’un tumor en la retina que emmalalteix als nens d’1 a 3 anys aproximadament. Actualment els pediatres fan una prova als nounats per a determinar si tenen aquesta malaltia. L’anàlisi és poca fiable, ja que només es detecta en el 8% dels casos.

CRADLE funciona mitjançant la intel·ligència artificial buscant patrons de semblança. Es realitza una fotografia de la cara del nen que ha de dur-se a terme amb flaix o amb algun centelleig de llum, i d’aquesta manera es determina si el menor pateix la malaltia. Diem intel·ligència artificial, perquè com més fotografies es facin més afinades seran les conclusions de l’aplicació. En les seves proves CRADLE va aconseguir detectar a 16 dels 20 nens amb leucocoria d’una base de 53.000 fotografies facials. Sens dubte, unes xifres gens negligibles.

TOTES LES NOTÍCIES