Una ‘Jornada sense gluten’ per detectar la malatia i evitar mals hàbits

Informar sobre que és realment la celiaquia, quines són les causes que la provoquen, com es pot detectar i com es pot tractar posteriorment han estat algunes de les preguntes que s’han respost aquest dissabte en la ‘Jornada sense gluten’ organitzada per la Fundació Crèdit Andorrà amb la col·laboració de l’Associació de Celíacs d’Andorra (ACEA) a l’edifici Crèdit Centre. L’acte, que s’emmarca en el programa ‘La salut al dia’ ha comptat amb les ponències de professionals del sector alimentari que han parlat sobre els trastorns relacionats amb el gluten, la manera correcta de dur a terme una dieta i quins elements has de tenir en compte una vegada et diagnostiquen celiaquia.

Sota el nom, ‘Gluten… moda o realitat?’, la gastroenteròloga pediàtrica de l’hospital Universitari de Sant Joan de Reus, Gemma Castillejo, ha posat en relleu que actualment s’estan trobant amb moltes persones que no ingereixen cap tipus d’aliment amb gluten i el motiu pel qual ho fan és perquè “han començat una dieta unipersonal”. Tal com ha explicat, fer un canvi d’alimentació “sense haver consultat amb ningú”, comporta problemes per a la realització d’una “diagnosi correcta” d’aquestes patologies relacionades amb el gluten com pot ser el cas de “la malaltia celíaca” o “al·lèrgies al blat”. Tot i això, Castillejo ha manifestat que “el gluten no és un element essencial per al nostre cos” encara que aquest fet no ha de ser un motiu per a què alguna persona ho retiri de la seva alimentació “si no ho necessita”. A més, ha destacat que aliments com els cereals integrals contenen gluten i són beneficiosos per a la salut “així que si no tenim un problema no tenim perquè retirar un aliment”.

En referència a aquest nombre de persones que s’adjudica la seva pròpia dieta, Castillejo ha donat dades d’empreses que es dediquen a la fabricació d’aquests aliments que demostren que només un 5% dels que els consumeixen són celíacs.

La jornada ha finalitzat amb la ponència ‘Tinc un fill celíac, i ara què?’, a càrrec de la dietista-nutricionista, Berta Jiménez, que ha tingut l’objectiu de resoldre els dubtes que s’originen quan es diagnostica la malaltia a una determinada persona. En aquest sentit, Jiménez ha defensat que per tenir una evolució positiva en la malaltia, l’alimentació sense gluten “és l’únic tractament”.

Quant a les limitacions existents per a la cerca d’aquests aliments, la ponent ha declarat que “la indústria cada vegada està treballant per una major varietat d’aliments sense gluten” i ha emfasitzat l’atenció que s’ha de posar amb “l’etiquetatge”, ja que poden crear confusions de cara al consumidor perquè moltes vegades “no s’especifica” el que conté realment un aliment. A més, la nutricionista ha manifestat que en una dieta per a celíacs, el millor que es pot fer és “prioritzar els aliments naturals”, ja que estan exempts de gluten i en els que s’inclou la verdura, la fruita fresca, la carn, el peix fresc o els ous. Aquests, per tant, “són els aliments saludables que han d’incloure en el seu dia a dia”.

TOTES LES NOTÍCIES