Títol: Una història de la literatura infantil i juvenil valenciana Autor: GISBERT, Francesc Editorial: Bromera Lloc de edició: Alzira Any: 2015 col·lecció: Bromera Didàctiques Nº: 5 Pàgines: 320

A poc a poc la nostra llengua va cosint les costures que separen les ribes i confegint un corpus assagístic de primer ordre pel que fa a la literatura infantil i juvenil. Ens hem de felicitar per l’aparició d’una obra que està cridada a ser referència per a tots els estudiosos de la LIJ dels territoris de parla catalana: Una història de la literatura infantil i juvenil valenciana. Derivada de la seva tesi doctoral, Francesc Gisbert (Alcoi, 1976), de qui coneixíem les seves novel·les per a joves, ens presenta un acurat document que presenta l’evolució editorial valenciana des de l’any 1975 fins als nostres dies. 

Tot i que l’obra s’estructura en set grans capítols, podríem dir que està formada per dues grans parts. A la primera hi trobem el naixement i creació de la xarxa editorial valenciana, amb constants aclucades d’ull a l’edició del Principat, fent un especial èmfasi, posteriorment, en el repàs per gèneres i subgèneres –tot i que al llibre es mesclen. S’ha de constatar com a referent de lectura obligada el treball entorn del gènere històric. També, però, s’ha d’observar que l’autor domina amb escreix la narrativa i deixa en un segon pla, amb el títol «La il·lustració», tot el gènere d’àlbum il·lustrat, separant-lo, crec que excessivament, de la narrativa que l’acompanya.

En una segona part l’autor ens ofereix una visió exhaustiva i precisa de deu autors de referència en el panorama de la LIJ valenciana, començant, com no podia ser d’altra manera, per Empar de Lanuza. No he pogut treure l’entrellat, però, del motiu pel qual es trien aquests autors i de l’ordre que se segueix en la seva presentació.

Tot plegat, però, són detalls que no desmereixen gens aquesta obra de referència.

Per Joan Portell / ClijCAT – Faristol

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada