Una exposició de material bèl·lic centra la diada de Montellà sobre la Guerra Civil

El poble de Montellà (Cerdanya) ha celebrat, aquest dissabte, una diada cultural organitzada pel Grup d’Amics de Montellà que ha girat entorn a la retirada republicana de l’any 1939 i la Guerra Civil a Cerdanya. Els visitant i veïns del poble han pogut observar una exposició de material militar de l’època i escoltar una conferència de l’historiador cerdà Joan Pous sobre com va afectar la guerra a la comarca.

L’exposició que s’ha mostrat aquest dissabte a Montellà forma part d’una col·lecció que es pot visitar permanentment a Camprodon, sota el nom de La retirada. Hi ha objectes com fusells, pistoles, cascs i material militar divers que els soldats i milicians republicans van abandonar a la zona, els últims dies de la Guerra Civil a Catalunya.

La conferència de l’historiador cerdà Joan Pous ha girat entorn a com va afectar la guerra a al comarca, parlant d’aspectes com la importància que va tenir l’anarquisme durant la República i els anys de guerra, així com dels prats de l’Alta Cerdanya que van fer funcions de camps de refugiats.

La diada s’ha clos amb dos actes més festius, una xocolatada popular i un concert de blues i de rock. El Grup d’Amics de Montellà, fundat fa gairebé 30 anys, té l’objectiu de recuperar i preservar el patrimoni cultural i etnològic, així com vetllar pel respecte del Medi Ambient de Montellà i del seu entorn. És per això que, entre d’altres accions, cada any organitza aquesta diada de caire festiu, però que alhora té una vessant divulgativa. Així doncs, al llarg de les onze edicions que s’han celebrat fins ara s’han abordat, a través de conferències i exposicions, qüestions com les riuades del 1982 al municipi de Montellà i Martinet, la història de l’escola de Montellà, l’arribada del primer tractor al poble o la flora que es pot trobar a Cerdanya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.