Una economista destaca els problemes dels compromisos contrets pels Estats

La professora d’economia a l’IESE, Núria Mas, ha destacat aquest dilluns al vespre la importància dels compromisos contrets com a problemàtica de les economies avançades. En la conferència que ha ofert a Crèdit Andorrà ha explicat que els serveis sanitaris o les pensions són obligacions amb els ciutadans que augmenten el deute. Per això ha suggerit que cal fer reformes que permetin fer front a aquest compromisos en un futur. Mas ha fet la seva ponència juntament amb el titular de la càtedra Crèdit Andorrà i professor de comptabilitat i control a l’IESE, Josep Maria Rosanas, que ha parlat de les noves maneres de dirigir i gestionar empreses.

Sota el títol Les claus econòmiques per entendre el 2011 i les perspectives de futur, la professora d’economia Núria Mas ha presentat la seva anàlisi de la situació basada en tres eixos. D’una banda, a nivell global Mas destaca el fet que durant el 2011 el PIB mundial hagi crescut un 4,5% i que es prevegi que encara continuï augmentant. Com a segon punt assenyala el fet de les economies avançades es trobin immerses en la crisi del deute, i en destaca el fet que a banda d’aquest deute cal tenir en compte els compromisos contrets que encara no es comptabilitzen.

Així, l’experta assenyala que els estats han de fer front a una sèrie d’obligacions com les pensions o el sistema sanitari que cal tenir en compte, i que ara per ara poden no estar ben previstes. D’una banda indica que cal millorar el sistema de pensions o propiciar un ús racional del sistema sanitari, tenint en compte que l’esperança de vida s’allarga cada vegada més i que fins al 70% dels recursos sanitaris s’inverteixen en malalties cròniques. D’altra banda assegura que també caldria modificar el mercat laboral, que actualment no és atractiu per a tothom, ja que segons detalla, en països com Espanya només treballa el 50% de la població en edat laboral, fins i tot en èpoques d’abans de la crisi. A més, assegura que la mitjana de la població es jubila abans de l’edat prevista.

Per tot això assegura que cal fer reformes estructurals que permetin ‘ara que tenim temps, perquè hem anat fent bossa’ preveure com fer front a les obligacions futures. Diu que cal pensar en com donar un servei més integrat per poder pagar els compromisos adquirits i que ‘la gent estigui igual de ben tractada’.

El tercer eix de l’anàlisi de Mas són les economies emergents com la Xina, Brasil, l’Índia o Rússia, que gràcies al seu creixement contraresten la davallada de les economies avançades.

L’anàlisi de la professora ha anat acompanyat de la presentació del titular de la càtedra Crèdit Andorrà i professor de comptabilitat i control a l’IESE, Josep Maria Rosanas, que ha parlat de les darreres tendències en management. Ha explicat que hi ha empreses importants que ja comencen a aplicar un tipus de direcció que té en compte una responsabilitat essencialment cap a les persones, des dels seus propis treballadors fins als clients o els proveïdors. Rosanas assenyala que ‘hem de ser conscients que les persones importen’, i no dirigir en funció de la maximització dels beneficis o el valor de la borsa, ‘que són les bestieses més freqüents’. De fet, l’expert assegura que ‘la finalitat d’una empresa hauria de ser que ens ho passem tots bé’. Rosanas ha presentat en aquesta conferència el seu llibre Manifest per a un management millor, que ha redactat conjuntament amb Rafael Andreu.

La conferència organitzada per Crèdit Andorrà s’emmarca dins la voluntat d’oferir un anàlisi de la situació econòmica de manera contínua, tal com ha indicat el director de la secretaria general tècnica de l’entitat, Agustí Garcia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.