Una diagnosi més particular i noves tècniques moleculars permeten un tractament del càncer personalitzat

El mètode per diagnosticar i tractar el càncer cada vegada evoluciona més en favor del pacient. Les actualitzacions i les noves tècniques moleculars i genètiques en el camp de l’anatomia patològica, hi contribueixen. “Fins ara tractàvem amb quimioteràpia, que atacava les cèl·lules dolentes però també les bones. Ara tenim tractaments que estan dirigits específicament contra les alteracions que condicionen el càncer i que són diferents per cadascun dels càncers i, per tant, per cada pacient”. Així ho ha exemplificat gràficament el doctor i president de l’SCAP, Jaume Ordi. Tal com ha explicat el doctor, gràcies a les tècniques de seqüenciació massiva es pot apuntar directament cap al genoma de la cèl·lula cancerosa. “El càncer de la senyora A i la senyora B es tractaran diferent depenen de les alteracions moleculars, malgrat patir el mateix tipus de càncer”, ha ressaltat Ordi. 

D’aquesta manera, el tractament utilitzat dependrà de les investigacions que els patòlegs puguin fer al laboratori, a través de seqüenciació massiva que permet detectar el gen alterat. Per això, es parla de medicina personalitzada i de precisió. Ara el repte de futur és perfeccionar les tècniques encara més. 

Posar en comú totes aquestes novetats i donar rellevància als avenços és el principal objectiu del programa preparat pel XIIIè congrés bianual de la Societat Catalana d’Anatomia Patològica (SCAP), que se celebrarà aquest divendres i dissabte al Centre de congressos d’Andorra la Vella. Prop de 130 professionals participaran en l’edició d’enguany, però no només patòlegs, sinó que el grup de conferenciants també s’estén a altres professionals del món de la medicina com infermers o oncòlegs. “Hem de tenir una visió integradora, la unió de tots els facultatius presents en la diagnosi d’un càncer ha permès l’evolució dels estudis”, ha destacat la doctora i la vicepresidenta de l’SCAP, Irmgard Costa. 

La trobada, que segons els organitzadors cada vegada presenta un nivell de ponències més elevat, agruparà professionals andorrans, catalans i espanyols d’alt nivell en els seus camps. Caminar cap a una relació més estreta entre la salut andorrana i la salut catalana, en l’àmbit de l’especialitat, també és una de les fites per la qual s’ha escollit el Principat com a seu del congrés.

TOTES LES NOTÍCIES