Una delegació francesa visita els parcs naturals de l’Alt Pirineu i el Cadí-Moixeró

Una  dotzena d’empresaris turístics, ramaders i tècnics del Parc Natural Regional dels Pirineus Ariejans, juntament amb el President del parc francès, han visitat durant tres dies el Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Parc Natural del Cadí-Moixeró, per conèixer de primera mà diverses experiències de dinamització de l’ecoturisme, i de promoció de l’artesania i la producció local.
 
La visita s’emmarca dins del projecte europeu Interreg POCTEFA GREEN, que treballa fins al 2019 per potenciar la col·laboració entre els diversos espais naturals al llarg de tot el massís dels Pirineus, per crear una xarxa que permeti coordinar una estratègia eficient i comuna en la preservació i millora de la biodiversitat d’aquesta àrea.
 
Durant tres dies, els membres de la delegació francesa han visitat diversos establiments i centres dels dos parcs naturals catalans especialitzats en la promoció d’iniciatives vinculades a l’ecoturisme, i a la comercialització de productes artesanals i locals.
 
Concretament, al Parc Natural de l’Alt Pirineu, s’han desplaçat fins a l’estació d’esquí nòrdic de Sant Joan de l’Erm, i el refugi de la Basseta, així com a l’agrobotiga del Raconet de Castellbò, que a més de comercialitzar productes locals propis, també funciona com a punt d’informació associat al parc. També han descobert la iniciativaMenja’t l’Alt Urgell, una associació de productors artesans locals que s’han unit per comercialitzar els productes de manera conjunta. A més, s’han desplaçat fins a la formatgeria Mas d’Eroles, que pertany a la xarxa Slow Food Catalunya, i disposa d’un restaurant on consumir els productes de la formatgeria, així com altres de productors locals.
 
Així mateix, han visitat la casa dels parcs dels Pirineus, una oficina d’atenció al visitant a la Seu d’Urgell, compartida pel Parc Natural de l’Alt Pirineu i el del Cadí-Moixeró, que ofereix informació de tots els parcs naturals dels Pirineus de Catalunya, França, Andorra, Aragó, Navarra i País Basc. Després s’han desplaçat fins a Montellà i Martinet, on, acompanyats per l’alcalde Josep Castells, han pogut conèixer diversos projectes, com Ecopyrene, de producció i comercialització de carn ecològica. A més, han visitat la Casa del Riu, un  centre d’interpretació sobre els ecosistemes aquàtics, i el Parc dels Búnquers, una iniciativa vinculada al turisme cultural i històric, en la qual el Parc Natural del Cadí-Moixeró participa.
 
Finalment, han descobert les experiències ecoturístiques dels guies de natura de l’empresa Taigà, així com una iniciativa de taxi turístic 4×4. També s’han apropat a l’observatori d’aus Turó Galliner, que ofereix activitats d’ecoturisme i interpretació de la natura al voltant dels ocells.
 
El projecte Interreg POCTEFA GREEN, compta amb un pressupost global de 2 milions, cofinançats al 65% per fons FEDER, mitjançant el Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). En aquest marc, la Generalitat aportarà prop de 268.000 euros, dels quals recuperarà el 65%. A més del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, i el Parc Natural del Cadí-Moixeró, també formen part del projecte 16 socis més, vinculats a espais naturals de la zona dels Pirineus d’Aragó, Navarra, País Basc, França i Andorra.
 
Concretament, FORESPIR, Parc Naturel Régional des Pyrénées-Catalanes, Parc Naturel Régiohal dels Pyrénées-Ariégeoises, Parc National des Pyrénées, Office National des Forêts, Centre National de la Propiété Forestière, Office National de la Chasse et de la Faune Sauvage, Conservatoires d’Espaces Naturels de Midi-Pyrénées, d’Aquitaine et d’Ariège, Fédération des Réserves Naturelles Catalanes, Gestión Ambiental de Navarra, Fundación HAZI Fundazioa, Comú d’Ordino, Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Diputaciones Forales de Álava, Guipuzkoa, Bizkaia, Conservatoire Bontanique des Pyrénées et de Midi-Pyrénées, Université Paul Sabatier (EDB) et CNRS (Géode).

TOTES LES NOTÍCIES