Una cria de trencalòs aixeca el vol d’un niu establert a Andorra

El seguiment de reproducció monitorat d’una parella nidificant de Trencalòs a Andorra ha confirmat que la cria d’aquesta espècie ha aixecat el vol al començament d’aquest estiu. El director de Medi Ambient o Sostenibilitat, Marc Rossell, la presidenta de l’Associació per a la Defensa de la Natura, Carolina Motwani, i el coordinador del Pla d’Actuacions per a la Conservació del Trencalòs, Àngel Boada, ho han explicat aquest matí en roda de premsa, en la qual també s’ha fet públic l’audiovisual del seguiment i el detall continuat d’aquesta nidificació.

El Departament de Medi Ambient del Govern d’Andorra i l’Associació per a la Defensa de la Natura van crear el juliol de 1999 el Pla d’Actuacions per a la Conservació del Trencalòs al Principat d’Andorra (PACT) amb l’objectiu de participar activament en la conservació d’aquesta emblemàtica i amenaçada espècie. Aquest pla d’actuació contemplava diverses mesures amb la finalitat de millorar el marc legal de protecció del trencalòs, mantenir a zero la mortalitat no natural de l’espècie a Andorra, protegir les àrees vitals d’aquesta espècie, garantir la disponibilitat d’aliments, documentar l’ús del territori d’aquesta au al país, afavorir l’establiment d’almenys una parella reproductora, divulgar l’existència del trencalòs en tant que espècie autòctona i col•laborar amb territoris veïns per a la recuperació d’aquest carronyaire en el Pirineu.

Una de les accions principals dutes a terme pel PACT durant aquests anys ha estat el seguiment de la reproducció d’una parella establerta al Principat des de l’any 2004. En aquestes 13 temporades de cria, han resultat amb èxit fins a 5 reproduccions. S’ha documentat audiovisualment temporades de cria consecutives des del 2011 fins al present 2016, mitjançant una microcàmera a l’interior del niu.

Amb aquesta acció s’ha pogut fer un seguiment de l’interior del niu de manera continuada i a distància per tal d’identificar les causes dels diferents i repetits fracassos en la nidificació del Trencalòs a Andorra i els Pirineus, també s’ha pogut determinar la causa o possibles causes de la desaparició dels polls del niu, quan aparentment aquests ja haurien superat l’època més sensible. Les imatges del monitoratge han estat seguides amb detall pels tècnics encarregats del projecte. A partir d’aquesta setmana, totes les imatges enregistrades es poden consultar al web www.pactandorra.org, on es divulguen les diferents accions de preservació i conservació d’aquesta espècie del Pirineu.

(Foto: SFGA)

TOTES LES NOTÍCIES