Una burxada aparta a Vinyes-Mercader del primer triomf en el CERA 2019

Després d’encapçalar la classificació de la categoria N5 des del mateix inici del 29 Ral·li ciutat d’Adeje, Joan Vinyes-Jordi Mercader (Suzuki Swift R+) van veure frustrades les seves opcions de triomf al patir una burxada en plena recta final del ral·li. En concret, la burxada es va produir en el segon pas per l’especial denominada Grandilla, antepenúltima de la prova.
En l’incident van perdre més de 4’, amb el que es van veure relegats fins a la 3a posició de l’esmentada categoria, a quasi 4’ dels guanydors Javier Pardo-Adrián Perez.

Una vegada més, la logística de la prova chicharrera del CERA es va instal·lar en ple centre de l’Adeje turística. La climatologia va estar en conjunt amb la ubicació, ambient estiuenc i temperatures que van rondar sempre els 25°, encara que també és cert que quan la brisa marina va aparèixer la sensació de calor, en les zones no assolellades, desapareixia per complet.

Shakedown – Qualificació:
Una vegada superades les sempre esgotadores jornades de reconeixement de les especials, Vinyes-Mercader es van situar, dos mesos després de la prova de Còrdova, als comandaments del Swift R+ de l’equip Suzuki Motor Ibèrica.
En el shakedown, van fer les quatre pujades previstes provant diferents opcions per a millorar les prestacions del Swift, a part de recuperar sensacions personals amb el cotxe. Van aconseguir un millor crono de 2’07”40, encara que era evident que en aquestes mànigues de preparació mai s’exigeix el 100% a la mecànica.
La mànega de qualificació, sense tenir conseqüències decisives en el resultat del ral·li, ja té connotacions diferents. La lluita contra el crono és oficial i poder triar la posició de sortida, a vegades en Adeje no era el cas, pot ser important.
El tàndem de Suzuki va parar el crono en 2’07”117, marcant en el 6è millor registre, per darrere del Porsche 997 GT3 del pilot canari Enrique Cruz, que va marcar la pole-position (2’03”744), i de les mecàniques R5 més ràpides.
Vinyes, del shakedown, va destacar: Penso que la conseqüència més positiva és que aquestes passades de test per l’especial, ens han permès situar-nos al volant del Swift, després del Sierra Morena. Sens dubte sortirem al ral·li amb més confiança. La 6a plaça?, per a mi és anecdòtica, era important tornar a pilotar el Swift. Hem fet un bon test

1a, Etapa. Adeje BP (11,40 km), Santiago el Teide (17,80 km) i Guia de Isora (12,30 km):
Vinyes-Mercader van completar el primer pas per la primera secció de manera regular i situats per darrere de les mecàniques amb millors prestacions que en bona lògica havien de lluitar pel triomf en la classificació absoluta del Ral·li.
L’equip Suzuki, sempre en el top10 de la prova, van marcar els millors cronos entre els N5 en totes les especials i van acabar aquesta primera secció com a líders de l’esmentada categoria, amb 14” d’avantatge respecte a l’equip local Mesa-Deniz, en aquells moments ocupaven la 2a posició.
En la continuació, 2a secció completament nocturna, Vinyes-Mercader van mantenir el lideratge de la N5, encara que van perdre algun segon respecte als seus companys d’equip Pardo-Perez, que van acabar la jornada en la 2a posició de l’esmentada categoria, a 20” de Vinyes.

En finalitzar aquesta primera jornada de competició, Vinyes ens feia el següent comentari: Ha estat una jornada positiva quant a la posició que ocupem en la classificació, som líders de la N5 que és l’objectiu. No obstant això, penso que podem millorar coses en la nostra mecànica per a estar una mica més prop dels que ens precedeixen.

2a, Etapa. Arona-Vilaflor-San Miguel (14,95 m), Granadilla (11,20 km), Arico-Fasnia (8,52 km) i Adeje (1,10 km).
La segona etapa de l’Adeje 2019 es va iniciar sense grans canvis respecte al dia anterior. Els tres Swift R+ N5, van marcar cronos molt semblants. Així doncs, les diferències a favor de Vinyes-Mercader es van mantenir estables fins que l’esmentada burxada, els va deixar sense cap opció d’aconseguir el primer triomf en el CERA 2019.

La decepció era evident en el rostre dels pilots de Suzuki, així explicava Joan el succeït: A l’inici de l’especial s’ha desinflat la roda sense cop o entrada en una cuneta pel mig, sens dubte ha estat inesperat. Mala sort, que aquesta vegada ens ha tocat a nosaltres, estava clar que l’esforç fet fins al moment es quedava sense la recompensa del triomf però després de canviar la roda vam poder salvar una tercera posició de la classificació N5 i sumar els primers punts del certamen. No estem contents però hauria pogut ser pitjor.

Una vegada superada la fase inicial, el CERA s’instal·larà en la Comunitat de Galícia fins a l’arribada de les vacances estiuenques. La primera parada es farà a Ourense, per a disputar la 52a edició del ral·li de la capital gallega (Ourense termal). La prova serà, a més, la segona vàlida per al Super Campionat d’Espanya de l’especialitat (S-CER 2019). La cita és els dies 6, 7 i 8 de Juny i l’organització serà a càrrec, com de costum, dels membres d’Escuderia Ourense.