El Consell de Ministres ha estat informat del detall dels 10 projectes amb participació d’Andorra que el comitè de programació del Programa INTERREG V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA), en la reunió mantinguda el passat 11 de maig, en va resoldre planificar l’execució. En aquesta primera convocatòria per al període 2014-2020 se n’han descartat 7 que podrien optar a una segona o una possible tercera convocatòria.

Tots 10 projectes es desenvoluparan en l’àmbit de la dinamització de la innovació i la competitivitat, els relacionats amb la promoció a l’adaptació al canvi climàtic i la prevenció i gestió de riscos i la promoció de la protecció i la posada en valor de l’ús sostenible dels recursos naturals. La participació d’Andorra en els diferents projectes es du a terme o com a soci del grup que presenta el projecte o de manera associada a un o diversos membres de l’agrupació que configura el projecte. El finançament s’obtindrà del Fons de Desenvolupament Regional Europeu (FEDER), l’instrument financer de la Comissió Europea per al desenvolupament econòmic de les regions de la Unió Europea, que subvencionarà el 65% de l’import total de cada projecte. L’execució dels mateixos s’haurà de dur a terme per part dels associats durant els pròxims tres anys.

La relació de projectes és la següent:

H2PiyR que consisteix en la creació d’una xarxa de subministrament d’hidrogen per a vehicles, en l’àmbit territorial del sud de França, Aragó, Catalunya i Andorra. Andorra hi participa a través de FEDA associada amb altres membres. Aquest projecte rebrà un finançament de 2.401.787 euros.

CCI PIRINEUS MED s’ha presentat per les Cambres de Comerç de Lleida, Girona, Perpinyà i Andorra, amb l’objectiu general d’impulsar i desenvolupar la cooperació econòmica i els fluxos comercials en l’espai transfronterer, promovent aliances estratègiques entre els actors econòmics. La dotació per aquest projecte és de 753.706 euros.

OPCC-2 que és la continuació del projecte d’Observatori Pirinenc de Canvi Climàtic, impulsat per la CTP, i que Andorra hi participa en tant que membre de la CTP. Aquest projecte rebrà 763.048 euros de finançament.

ECTOPYR un programa amb l’objectiu d’utilitzar com a bioindicador del canvi climàtic la distribució en el Pirineu de 8 espècies de rèptils. Andorra hi participa com a soci a través de la Fundació Privada BOMOSA SAU. Rebrà 890.500 euros de finançament.

REPLIM, un programa per a l’estudi del canvi climàtic en el Pirineu mitjançant el seguiment de llacs i torberes a través d’una xarxa d’observatoris, que permetin detectar la variabilitat climàtica. Andorra hi participa com Associat a través de l’Institut d’Estudis Andorrans. Aquest projecte serà finançat amb 651.526 euros.

CANOPEE amb l’objectiu principal de millorar l’adaptació dels territoris al canvi climàtic. Andorra hi participa com associat a través de l’Institut d’estudis Andorrans. Aquest projecte rep del fons FEDER 602.351 euros.

CLIM’PY l’objectiu d’aquest projecte és conèixer l’evolució i tendències del clima del Pirineu, en el context del canvi global, amb la creació d’àmplies bases de dades i el desenvolupament d’indicadors climàtics que permetin realitzar un diagnòstic complet de les tendències observades. Andorra hi participa com a soci a través de l’Institut d’Estudis Andorrans. El finançament que rep el projecte és de 567.189 euros.

FLORAPYR un projecte que vol utilitzar la flora pirinenca com a bioindicador del canvi climàtic. Andorra hi participa com associat a través de l’Institut d’Estudis Andorrans. Aquest projecte rep 534.780 euros de finançament.

GREEN Aquest projecte té com a objectiu crear una xarxa d’espais naturals i protegits del Pirineu. Andorra hi participa com a soci amb el Comú d’Ordino. El projecte rebrà 1.310.925 euros de finançament.

I finalment el projecte SAPYRA, que permetrà realitzar actuacions per a la prevenció d’allaus que afecten l’accés a Andorra per carretera pel costat francès, i que evitaran en gran mesura el tancament d’accessos pel risc d’allaus. Aquest projecte és bilateral entre França i Andorra, el Principat hi participa com a soci a través del Govern d’Andorra. El finançament que rep el projecte és de 2.088.000 euros.

El programa POCTEFA és un programa europeu de cooperació territorial creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre els tres països, que cofinança plans de cooperació transfronterera dissenyats i gestionats per diferents actors de banda i banda dels Pirineus i de les zones litorals que participen en aquest programa preservant el desenvolupament intel·ligent, sostenible i integrador del territori. El Comitè de Programació del POCTEFA 2014-2020 ha acceptat en aquesta primera convocatòria un total de 58 programes per al territori transfronterer que rebran 71.200.000 d’euros, el que representa un 40% de la dotació per al present període.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada