pirineEl reportatge La salvación eran los Pirineos, del periodista Eduardo Martín de Pozuelo, i l’audiovisual Tota una vida vetllant per Andorra. 50 aniversari COEX, de Jorge Cebrián i Roger Torruella, han guanyat el 18è Premi Pirene de periodisme interpirinenc. Dotat amb 3.000 euros cadascun, el premi de reportatge de premsa escrita ha recaigut en un treball publicat al suplement Magazine de La Vanguardia que dóna a conèixer la història d’un duaner de Les, a la Val d’Aran, que el 1943 va ajudar molts jueus a entrar a Espanya i salvar-se de la persecució nazi. De la seva banda, el premi en la categoria d’audiovisual ha estat per al reportatge sobre el 50è aniversari de l’Àrea de Conservació i Explotació de Carreteres (COEX), del qual el jurat n’ha destacat la seva qualitat en la realització, la recerca d’imatges antigues, el valor dels testimonis, i l’elogi de la feina ben feta i poc coneguda d’aquest equip.

El Premi Pirene de periodisme interpirinenc ha recaigut enguany d’una banda en un treball del periodista de La Vanguardia Eduardo Martín de Pozuelo que dóna a conèixer una història que havia estat silenciada fins ara sobre un duaner de Les, a la Val d’Aran, que el 1943 va veure’s obligat a lliurar als alemanys un grup de jueus que volien entrar a Espanya, però que posteriorment, en conèixer quina va ser la seva sort, va ajudar a molts d’altres fugitius de l’Europa nazi.

El jurat ha valorat la qualitat de la redacció i el valor de la recerca històrica que hi ha al darrere, així com la càrrega emotiva que té el text. De la seva banda, l’autor ha explicat que el reportatge es va fer gràcies a la trucada del fill del duaner que va ser testimoni dels fets, i que va voler donar a conèixer la història després de 70 anys. Martín de Pozuelo ha destacat que Vicente Giner, a la seva residència geriàtrica i amb 82 anys, li va descobrir ‘un Pirineu desconegut, un Pirineu de salvació i d’esperança que calia explicar’.

D’altra banda, en la categoria d’audiovisual han resultat guanyadors Jorge Cebrián i Roger Torruella, amb el seu reportatge sobre els 50 anys del COEX. El jurat ha valorat la seva qualitat en la realització, la recerca d’imatges antigues, el valor dels testimonis i l’elogi a la feina poc coneguda dels treballadors que tenen cura de les carreteres.

Cebrián ha explicat que per fer l’audiovisual es van remuntar a l’origen de les carreteres d’Andorra, fent èmfasi amb el fet que la primera que va connectar el país amb l’exterior va ser la de Soldeu al Pas de la Casa el 1911, i no la carretera de la Seu d’Urgell, inaugurada el 1913. Cebrián ha dedicat el premi a tots els treballadors de l’Àrea de Conservació i Explotació de Carreteres, remarcant la tasca ‘que feien i continuen fent’ per mantenir el Port d’Envalira obert i que fan possible que malgrat les nevades la gent es pugui desplaçar sense cap problema.

El 18è Premi Pirene ha rebut un total de 43 treballs, tornant així a les xifres de màxima participació, tal com ha destacat el ministre de Cultura, Albert Esteve. El jurat encarregat de valorar els treballs està format pel consultor en comunicació estratègica Àlex Terés, l’escriptora Núria Garcia i el col·laborador de la revista Viure als Pirineus Marià Cerqueda.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada