Un projecte transfronterer per promoure la dinamització turística del Pirineu rebrà 1,3MEUR del Poctefa

La  consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha inaugurat aquest matí la jornada de presentació del projecte transfronterer ‘GPS Tourism’, per a la dinamització econòmica i turística dels Pirineus. El projecte suposarà una inversió al territori de 2,3 milions d’euros, dels quals 1,3 milions estaran finançats a través del programa de cooperació territorial transfronterer INTERREG V-A POCTEFA 2014-2020 finançada a través dels fons europeus FEDER.
 
‘GPS Tourism’ és un projecte de cooperació territorial liderat pel Consell Comarcal del Pallars Jussà i participat pel Consell Comarcal del Pallars Sobirà i per sis entitats franceses: la Communauté de Communes du Val d’Azun, el Syndicat Mixte du Parc Naturel Régional des Pyrénées Catalanes, l’Association du Pays de la Vallée de l’Agly, el Syndicat Mixte traint touristique pays des Cathares et Fenouillèdes, el Syndicat Agly-Verdouble i la Communauté des Communes Agly-Fenouillèdes.
 
Aquesta iniciativa aborda el repte transfronterer de promoure la dinamització econòmica i turística del Pirineu a través de la cooperació publico-privada, tot apostant per la mobilitat com a estratègia de foment de l’oferta turística i de suport d’un model turístic sostenible. Així, preveu la creació d’un segell de qualitat i un club de destins transfronterers per fer visible infraestructures de mobilitat ja existents al territori.
 
La consellera Borràs ha destacat que “es tracta d’un projecte de col·laboració en què diverses administracions es posen d’acord per tirar endavant projectes beneficiosos per ambdues bandes dels Pirineus”. Segons Borràs, els ajuts per al projecte “permetran que els territoris tinguin un retorn molt alt en un futur immediat en dinamisme econòmic, activitat i desenvolupament” i seran “molt positius per a les persones perquè obligaran a treballar plegats a tots els socis i a desenvolupar un model integral de turisme sostenible a la zona”.
 
El Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge ha donat assistència als ens locals a l’hora de desenvolupar aquest projecte i els ha representat en les comissions tècniques i en el comitè de programació dels fons. El POCTEFA és un programa europeu de cooperació transfronterera creat per fomentar el desenvolupament sostenible així com per reforçar la integració econòmica i social del territori que limita amb França i Andorra, a través del finançament de projectes dissenyats i gestionats per organismes públics i privats d’ambdues bandes dels Pirineus. El programa es finança a través del Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER) i els ajuts cobreixen un màxim del 65% del projecte. 
 
La jornada ha tingut lloc a l’Epicentre de Tremp (Pallars Jussà) i ha comptat amb la participació de l’alcalde d’aquest municipi, Joan Ubach, del president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constantí Aranda, del president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, i del president del Syndicat Mixte du Train Rouge, Jean Pierre Fourlon.
 
El president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constantí Aranda, ha subratllat que el projecte ‘GPS Pirineus’ permetrà “bastir una marca per als Pirineus molt potent” i ha recordat que “això només es pot fer des de les dues bandes de la frontera”. Aranda ha afegit que en l’àmbit dels ens locals “cada vegada hem d’anar més cap a projectes conjunts per tirar endavant el territori”.
 
Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, ha apuntat que “el projecte s’emmarca dins d’un sector amb un gran pes a la comarca, com és el turisme”. A més, segons Isús, “dóna continuïtat a projectes que ja s’han tirat endavant com la xarxa de camins transfronterers”. “Hem d’acostumar-nos a fer aquests projectes conjunts, i reforçar els llaços entre comarques i territoris”, ha reblat.
 
Finalment, el president del Syndicat Mixte du Train Rouge, Jean Pierre Fourlon, ha destacat que ‘GPS Pirineus’ és una bona manera de “donar a conèixer les possibilitats del turisme itinerant transfronterer” i alhora “crear un nom comú a totes les activitats d’aquestes zones”. Per Fourlon, es podrà desenvolupar així “una xarxa de productes turístics conjunts per facilitar als turistes tota l’oferta de la zona”.
 
A la Jornada hi han assistit també el secretari d’Administracions Locals del Govern, Joaquim Ferrer, la directora general d’Administració Local, Montserrat Mundi, la delegada del Govern de la Generalitat a l’Alt Pirineu i l’Aran, M. Rosa Amorós, i la directora dels Serveis Territorials de Governació a Lleida, Anna Feliu. 
 
Actuacions previstes en el projecte ‘GPS Tourism’
 
Entre les diferents actuacions previstes a la banda catalana, el Consell Comarcal del Pallars Jussà preveu fer-se càrrec de la gestió del projecte i garantir-ne la coordinació i supervisió. Pel que fa a les infraestructures, es preveu també la posada en funcionament d’un Centre Catalitzador de l’oferta de mobilitat turística a l’antiga estació del tren de la Pobla de Segur, així com la millora de la connectivitat fluvial al salt de Sossis i diferents treballs de tematització de la xarxa de camins, tant els senders històrics de l’època romana, com els senders geològics i paleontològics de la comarca.
Per la seva banda, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà es farà càrrec del disseny i implementació de l’estratègia de comunicació del projecte. Pel que fa a actuacions, preveu la millora de la connectivitat fluvial al salt de l’Hostalet i la tematització de la xarxa de senders històrics de l’època romànica al municipi de la Guingueta d’Àneu, de Sant Pere del Burgal a Santa Maria d’Àneu.
 
A la francesa, el projecte preveu la creació d’un circuit de senderisme des de Fôret de Montpins a Espira-de-l’Agly, així com camins d’enllaç entre els municipis de sortida del tren i els altres municipis pertanyents al Syndicat Agly-Verdouble. També contempla  l’establiment d’un vehicle mixt per al transport de bicicletes i la senyalització informativa local a cada estació del Tren Groc, així com actuacions al Château de Saint-Pierre.
 
Primera convocatòria de l’INTERREG V- A- POCTEFA
 
Onze projectes amb participació d’ens locals catalans han estat seleccionats en la primera convocatòria d’ajuts del Programa de cooperació territorial transfronterer de totes dues bandes dels Pirineus INTERREG V- A- POCTEFA, corresponent al període 2014-2020, amb un import total atorgat de 13.844.592 euros. D’aquest import, els ens locals catalans rebran 3,22 milions d’euros per desenvolupar la part que els correspon del projecte coparticipat amb altres socis transfronterers. En aqueta primera convocatòria, es van seleccionar 58 projectes transfronterers, dels 122 que s’havien presentat inicialment.

TOTES LES NOTÍCIES