La parròquia tindrà presència al concurs agrícola de prats florits, primer a escala pirinenca, i després a nivell nacional del certamen francès, amb una extensió de 2,5 hectàrees situades a Arans, prat de dall ubicat entre el riu i el camí ral, que forma part de la finca agrícola explotada per Cal Cametes de la Cortinada que va aconseguir el premi d’excel·lència. El prat ha estat seleccionat a càrrec d’un jurat de l’Arièja format per un tècnic del parc, expert en biodiversitat i paisatge; un tècnic del Conservatori botànic nacional dels Pirineus i Migdia Pirineus; una tècnica agrònoma que ha valorat els criteris de productivitat; i els tècnics dels parcs naturals d’Ordino i la Massana, així com una tècnica del departament d’Agricultura del Govern d’Andorra.

El concurs de Prats Florits incentiva les bones pràctiques agrícoles i valora la contribució dels prats a la diversitat florística i faunística, i a la qualitat del paisatge, aportant valors estètics i ecològics. Els parcs naturals d’Andorra han col·laborat amb el Parc natural regional dels Pirineus de l’Arièja en l’organització d’aquest concurs agrícola que valora l’equilibri agronòm i ecològic dels prats i pastures de muntanya. A França el concurs és d’àmbit local i nacional. Pel que fa a la regió pirinenca, concursaran els guanyadors de les diferents comarques pirinenques vinculades als parcs naturals d’ambdós països, Andorra i França.

Al concurs territorial, han participat quatre prats d’Ordino i un prat de la Massana el qual va quedar fora de concurs per no complir amb els requisits. A les avaluacions, experts agrònoms i ecòlegs visiten les parcel·les en presència de l’explotador, i la puntuació s’incrementa amb els sistemes d’explotació que afavoreixen un bon equilibri agrícola i ecològic amb la presència de plantes, pel seu interès mel·lífer, la palatabilitat, i la qualitat nutritiva com ara la producció de carn de qualitat); també es valora la presència de fauna (insectes, rèptils i ocells). L’èxit del concurs en edicions anteriors a França ha fet incrementar el nombre de regions participants que el 2013 ha passat de 39 a 45 amb un total de 300 candidats. I la convocatòria s’ha obert per primera vegada a sis Lycées agrícoles. Sergi Riba, cap de Medi Ambient d’Ordino ha destacat l’intercanvi entre agricultors i jurat, un altre dels objectius que s’esperava d’aquesta trobada. “S’ha valorat molt positivament l’equilibri agrícola, amb criteris de productivitat i valor alimentari, i ecològic, contribuint a la diversitat florística i faunística, d’hàbitats i espècies”, ha explicat Riba. El tècnic ha destacat la importància d’aquests prats de dall, conservats a la parròquia, tenint en compte la pressió urbanística dels últims anys, que han contribuït a la millora del paisatge i fan d’autèntics corredors ecològics.

El premiat local tindrà l’oportunitat de concórrer a nivell nacional en diferents categories, a més a més de la recompensa pels beneficis i els serveis obtinguts de les pràctiques ecològiques en la qualitat dels farratges, la biodiversitat, la pol·linització, la qualitat de l’aigua i la regulació del clima, entre altres.

El lliurament de premis nacionals tindrà lloc el 13 de novembre a l’Assemblée permanente des Chambres d’agriculture a Paris. Si esteu interessats en ampliar la informació www.prairiesfleuries.fr

(Foto: Comú d’Ordino)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada