Un pas endavant perquè la sardana sigui reconeguda Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

Les entitats sardanistes d’Andorra la Vella i d’Encamp han presentat oficialment al govern d’Andorra la sol·licitud perquè la sardana s’inscrigui a la Llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Ha sigut en el marc de la reunió que aquestes entitats han mantingut el passat dilluns 14 de gener.

Olga Gelavert, ministre de Cultura, Joventut i Esports del govern d’Andorra, i Montserrat Planelles, directora general de Cultura d’aquesta institució, han rebut la demanda formal perquè Andorra presenti la candidatura de la sardana. Es tracta d’un pas molt important per aquest projecte, ja que ara correspon a l’executiu andorrà aprovar-ne la idoneïtat. En un termini màxim de 2 mesos es podria saber la seva decisió, que s’espera que sigui favorable.

D’aquesta manera, les dues associacions d’Andorra (l’agrupació sardanista Andorrana i La Grandalla) s’han posat d’acord per presentar al govern un projecte conjunt, arran de la demanda de col·laboració de la Confederació Sardanista de Catalunya. La iniciativa vol seguir l’exemple de les falles del Pirineu, que van aconseguir el reconeixement de la UNESCO amb una candidatura internacional que va comptar també amb la participació espanyola, francesa i andorrana. En plantejar-se com una candidatura internacional, cada comunitat sardanista ha de presentar primer el projecte al seu govern. I per això aquest procediment també s’ha seguit a Catalunya.

La Confederació Sardanista de Catalunya ja fa temps que treballa per incloure la sardana en el llistat de Patrimoni Immaterial de la Humanitat, on ja hi són els castellers, les falles del Pirineu i la Patum de Berga. Entre d’altres iniciatives, el setembre de 2018 l’entitat va posar en marxa una pàgina web amb la qual es vol explicar i difondre el projecte. I recentment també va editar el disc ‘La sardana, camí de la UNESCO’ amb l’objectiu de recaptar fons.

El Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO vol destacar i mantenir el patrimoni cultural intangible de les diverses cultures d’arreu del món. El concepte va sorgir l’any 1990 i es defineix com “el conjunt de creacions basades en la tradició d’una comunitat cultural expressada per un grup o per individus i que responen a les expectatives d’una comunitat en la mesura en què reflecteixen la seva identitat cultural i social”.

Segons el president de la Confederació de Sardanistes, Joaquim Rucabado, “quan aconseguim aquest reconeixement, que es farà pregar però que tinc clar que s’assolirà, veurem com la sardana no solament rebrà la consideració que li pertoca dins la nostra societat sinó que també es projectarà internacionalment més enllà de les nostres fronteres”.

TOTES LES NOTÍCIES