El Govern, a proposta del Ministeri de Justícia i Interior, ha donat llum verd al Reglament regulador de les condicions i el procediment en l’execució de les penes i les mesures de treballs o serveis en benefici de la comunitat.

Aquesta normativa desenvolupa els canvis aprovats el 24 de juliol en el Codi de procediment penal orientats a fomentar la imposició de les penes o les mesures alternatives de treballs en benefici de la comunitat que tenen funció restitutòria i, alhora, reeducadora i integradora, traslladant la responsabilitat en l’execució dels treballs en benefici de la comunitat al ministeri encarregat de la justícia, sota el control del tribunal o el batlle competent, seguint el model emprat en la jurisdicció de menors.

L’ordenament jurídic ja preveia anteriorment l’ús d’aquestes fórmules però la complexitat en l’execució, atribuïda de forma exclusiva als batlles i als tribunals, va comportar que se’n fes un ús poc habitual.

El reglament trasllada la responsabilitat en l’execució dels treballs en benefici de la comunitat al ministeri encarregat de la justícia, sota el control del tribunal o el batlle competent, seguint el model emprat en la jurisdicció de menors.

Per tant, l’execució materials dels serveis o treballs dictaminats pels òrgans judicials, tant si es tracta de menors com de majors d’edat, correspon a la nova Àrea de Justícia Juvenil i Mesures Penals Alternatives, creada a partir de l’Àrea de Menors.

Entre les qüestions que es recull el reglament, hi ha la relació de les entitats públiques i privades que són o poden ser col·laboradores, que desenvolupen activitats d’utilitat o interès per a la col·lectivitat sense ànim de lucre. Estableix la necessitat però que amb caràcter previ s’hagi establert el conveni de col·laboració oportú.

El reglament fa èmfasi en el consentiment necessari de la persona condemnada a la qual s’imposa una pena o una mesura de treballs o serveis en benefici de la comunitat, i s’incideix en la durada diària i total i amb la comptabilitat amb les activitats laborals o escolars.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada