Un món amb un internet menys lliure

internet

Internet havia de ser la revolució de la llibertat d’expressió. No obstant això amb el temps s’ha vist que la llibertat no té res a veure amb l’eina sinó amb la política que s’exerceix sobre aquesta eina. És a dir, per molt que internet tingui un fort potencial per convertir-se en un espai de llibertat i intercanvi, si les polítiques governamentals són restrictives, la xarxa es converteix en un lloc sense cap llibertat.

Això és el que es deriva de l’últim informe elaborat per Freedom House i segons el qual 2 de cada 3 usuaris del ciberespai són censurats. Això vol dir que, un any més, la censura a la xarxa s’ha vist augmentada.

Freedom House ha analitzat la llibertat en els 65 països del món on més usuaris hi ha. Entre aquests països reuneixen al 88 per cent dels internautes que hi ha. En aquests, 24 han estat els governs que han censurat als seus ciutadans, mentre que durant l’any passat van ser 15 els que ho van fer. A això cal afegir els països on la llibertat ha patit un retrocés; dels 34 països de 2015 hem passat als 65 que actualment tenen pitjors registres en aquest àmbit. Entre aquests últims s’inclouen nacions com Equador o Cambodja.

L’estudi ha determinat que algunes aplicacions han estat bloquejades pels governs en l’últim any. Telegram o Whatsapp han estat censurades en països com la Xina.

Els països més afectats per la censura han estat segons l’estudi la pròpia Xina, Síria, Iran i Corea del Nord.

Freedom House afegeix que malgrat que es tracta d’un problema que afecta tota la població dels països on els governs censuren les xarxes, els més afectats són els periodistes que tracten d’informar a través de la xarxa. Per a aquests els bloquejos suposen un clar atemptat contra la seva llibertat d’expressió i de treball.

Per Tecnonews / AMIC

TOTES LES NOTÍCIES