Un miler de persones visiten la V Fira de Productes del Parc Natural de l’Alt Pirineu

La cinquena edició de la Fira de productes del Parc Natural de l’Alt Pirineu ha aplegat aquest diumenge un miler de persones a Arrós de Cardós, a la Vall de Cardós (Pallars Sobirà).  La cita, que va néixer amb l’objectiu de convertir-se en un referent en la promoció del territori i els productors locals en l’àmbit del Parc Natural, la cita ha acollit enguany diversos tallers i activitats, a més de l’exposició i venda de productes de 26 productors i artesans de la zona.

La fira va comptar amb la presència del nou president de la Junta Rectora del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Joan Ordi; el director executiu de l’Agència Catalana de Turisme, Patrick Torrent, així com els alcaldes dels tres municipis de les Valls de Cardós, que van coincidir a valorar positivament aquesta iniciativa.

Concretament, es van organitzar les activitats següents:
 
Tallers de fer sabó artesà i d’elaboració de cistelles amb llana d’ovella aranesa.
Activitats per als més petits: passejada a cavall, jocs de fusta, pinta cares, pinta la teva ovella, taller de feltre, entre d’altres.
Mostra de dalla amb  tracció animal.
Animació infantil i xocolatada popular.
 
Cinquena mostra d’ovella aranesa
 
A més, la fira va servir d’aparador per a l’ovella aranesa, una de les dues races locals del Parc, juntament amb la xisqueta. Així, durant la cinquena mostra d’ovella aranesa, celebrada en el marc de la Fira, es van organitzar les activitats següents:
 
Mostra i exhibició de l’ovella aranesa: amb exemplars de diferents explotacions del Parc, així com una petita mostra d’ovella xiqueta i cabra pirinenca per poder comparar.
Concurs matinal de xolla de l’ovella aranesa: amb dues modalitats, elèctrica i manual.
Dinar popular de carn de corder de raça aranesa, per donar a conèixer aquesta carn.
 
Concurs de xolla de l’ovella, diumenge a la Vall de Cardós.
 

Jornades formatives sobre la cuina local
 
En el marc de la fira, dijous 9 de juny va tenir lloc a Casa Borrut, a Esterri de Cardós, una jornada gratuïta dirigida a restauradors, per tal de potenciar la cuina de corder aranès. Els assistents van conèixer de prop diferents tècniques de cuina del corder, el seu total aprofitament i l’aplicació de  conceptes d’origen tradicional i ètnics.
 
A més, durant la fira es va organitzar una jornada per donar a conèixer iniciatives de comercialització de carn en zones de muntanya, tant estratègies comercials com de transformació del producte, per tal d’oferir al consumidor una carn de qualitat que afavoreixi la seva comercialització. També es van mostrar noves tecnologies de conservació vinculades a la qualitat de la carn, concretament, el procés de maduració, el qual pot permetre augmentar la qualitat de la mateixa.
 
Gestió forestal sostenible amb animals
 
El Parc Natural de l’Alt Pirineu, conjuntament amb La Granja Escola Vall de Milleres i l’Agrupació Traginers dels Pirineus, van organitzar, en paral·lel a la fira, unes jornades sobre el treball amb tracció animal per aconseguir una gestió forestal sostenible, una tècnica que s’ha tornat a recuperar i s’aplica en diversos àmbits agrícoles i forestals guanyant presència en països com França, Anglaterra, Bèlgica, Estats Units.
 
El president de la Junta Rectora del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Joan Ordi, va defensar la viabilitat d’ aquest sistema d’aclarides forestals en indrets protegits i en ecosistemes altament sensibles que la maquinària pesada podria malmetre sense remei. També va valorar la futura creació de brigades amb gent de la zona  que realitzin aquesta mena de tasques.
 
Els participants van poder gaudir de l’oportunitat de conèixer les tècniques bàsiques i la realitat d’aquest ofici ancestral que s’ha anat modernitzant amb el pas del temps de la mà d’un dels tècnics especialistes més reconeguts, Alfred Ferris. També es van dur a terme sessions pràctiques al bosc per prendre contacte amb la utilització dels diferents aparells i accessoris necessaris.
 
Per al propers dies 20, 21 i 22 de juny, el Parc Natural de l’Alt Pirineu ha organitzat una visita tècnica al fronterer Parc Natural Regional dels Pirineus Ariegesos, a França. Aquests dos espais protegits col·laboren activament sota la marca promocional del “Parc Pirinenc de les Tres Nacions”. Es tracta de conèixer les iniciatives de desenvolupament sostenible que s’hi duen a terme en relació al turisme, la ramaderia i la producció agroalimentària en consonància amb la conservació del patrimoni natural i cultural.