Avui dimecres dia 31, a 2/4 de 8 del vespre, es presentarà a la Biblioteca Sant Agustí de la Seu d’Urgell el llibre Els pobles perduts del Pirineu català i aranès, a càrrec de dos dels seus autors, Albert Aubet i Llorenç Roviras. També hi intervindrà Xavier Cortadellas, un dels coordinadors del projecte. A l’acte es parlarà de manera especial dels pobles de l’Alt Urgell que hi apareixen esmentats: Forn, Senyús, Estelareny i Banyeres.

Segons exposen els autors, “des de l’Edat Mitjana fins a mitjan segle XX, el Pirineu ha estat el pas per on la gent que ha anat formant la nostra cultura i el nostre país anava ocupant les terres més planeres i més a tocar del Mediterrani”, per la qual cosa consideren que “el Pirineu és el bres­sol dels Països Catalans i de Catalunya”. Avui, però, “molts punts d’aquest bressol són buits”. Per això, l’obra es proposa anar de punta a punta del vessant català de la serralada i documentar els pobles que han quedat abandonats, mitjançat 14 autors que han escrit sobre una trentena de nuclis.

Els pobles perduts

La resta de pobles perduts que conformen el llibre són: Requesens (Alt Empordà); Ribelles, Bassegoda, Monars, Sant Aniol d’Aguja i Lliurona (Alta Garrotxa); Coma (Conflent); Santa Cecília de Cos (Vallespir); Viladonja i Aranyonet (Ripollès); Creu, (Capcir); Callastre (Alta Cerdanya); Montcalb (Solsonès); Brocà (Berguedà); Montesquiu, Claramunt i Toló (Pallars Jussà); Besan, l’Espluga de Cuberes i Sant Sebastia (Pallars Sobirà); l’Artiga, Saraís i Aulet (Alta Ribagorça); i Sant Pèr i Bordius (Val d’Aran).

Els pobles perduts del Pirineu català i aranès convida “a co­nèixer, a caminar i, si pot ser, a recuperar i a estimar una part imprescindible del nostre país: la seva columna ver­tebral”, per tal “que l’oblit i la deixadesa no acabin d’aterrar-ho”. Al costat d’Aubet, Roviras i Cortadellas, els altres autors dels textos són: Marta Alòs, Claudio Aventín-Boya, Andratx Badia, Joan Carreres, Ernest Costa i Savoia, Manel Figuera, Núria Garcia-Quera, Marina Guillén, Miquel Martín i Serra, Judit Pujadó i Agnès Valentí i Pou.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada