llibre sac

La Societat Andorrana de Ciències (SAC) ha editat el volum ‘Dret andorrà, entre els usos i costums i el codi’, en què recull les diferents ponències presentades a les XIX Jornades de la SAC, celebrades el novembre del 2013. El llibre s’ha editat amb el suport d’un banc, del Govern i del Col·legi d’Advocats i s’ha fet una tirada de 1.200 exemplars. El degà del Col·legi, Francesc Badia, ha lloat el fet que amb aquestes jornades la SAC plantegés “un debat entre juristes que creien que s’havia de codificar el dret privat i els que creien que s’ha de deixar tal com està ara”. En aquest sentit, ha destacat la necessitat que durant els propers anys es vagin “compilant les lleis i costums” d’Andorra, per tal que després es puguin convertir “en un llibre del Codi Civil”. Tot i això, ha deixat clar que aquest és un repte que no es pot fer en una sola legislatura.

El Col·legi d’Advocats ha acollit aquest dimarts al matí la presentació del llibre ‘Dret andorrà, entre els usos i costums i el codi’. El volum recull les ponències presentades a les XIX Jornades de la SAC, que es van fer el novembre del 2013. Una desena de juristes i experts andorrans van exposar el seu punt de vista al voltant de la necessitat o no de codificar el dret privat, és a dir, d’anar elaborant un codi civil.

D’una banda, ha explicat Badia, “els que creien que ja està bé un dret no escrit i que els usos permeten una adaptació més fàcil a les persones”, i de l’altra “els que sostenen que la seguretat jurídica fa necessari que hi hagi un codi que compili totes les lleis que ara tenim”.

El degà del Col·legi d’Advocats, Francesc Badia, ha lloat el fet que, a través d’aquestes jornades, i de la posterior publicació del llibre, s’hagi pogut posar sobre la taula aquest debat. Des del col·legi, ha afegit, s’ha volgut col·laborar “perquè creiem que és un tema que s’ha de debatre en públic, que els ciutadans han de parlar i que els juristes andorrans hi hem de tenir una participació decisiva”.

El coordinador de la jornada, Iago Andreu, ha remarcat que, precisament, una de les prioritats dels organitzadors era crear aquest debat, i ha admès que es va poder constatar una certa majoria “favorable a la codificació”.

Badia, que precisament és un dels juristes partidaris d’aquesta darrera opció, ha assegurat que l’elaboració del codi civil “s’ha d’anar fent a poc a poc”, i que “no és un repte d’una legislatura, sinó que va molt més enllà”, ja que “és impossible fer un codi com aquest, on cal compilar totes les lleis i els usos que tenim, en una sola legislatura”.

L’objectiu, doncs, hauria de ser “anar fent lleis, com ja s’ha fet amb el cas de la de successions, que posteriorment es converteixin en un llibre del codi civil”. El degà del Col·legi d’Advocats també s’ha mostrat partidari que aquest futur codi civil el vagin elaborant “especialistes del país”, tot i no renunciar a l’assessorament de juristes estrangers. Per fer tot això, però, ha remarcat que “el consens és bàsic”, tant a nivell polític com entre la mateixa societat.

Per la seva banda, el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, que també ha assistit a la presentació del llibre, ha posat de manifest que el Govern ja ha començat a treballar en aquesta codificació del dret privat. En la darrera legislatura, ha recordat, es va codificar el dret de successions.

Aquesta legislatura, “i així figurava al programa electoral de DA”, ha afegit, “caldrà prosseguir en aquesta tasca de codificació del dret privat treballant el codi de família”.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada