Un intern transexual demana el trasllat al mòdul de dones

preso-1Un intern transexual al centre penitenciari de la Comella ha presentat a la Batllia una petició d’autorització de canvi al mòdul de dones. Així ho ha explicat la seva lletrada. Actualment, és en una cel·la separada. També reclama que se li apliquin altres mesures convenients per la transsexualitat. Des de la presó s’ha assegurat que se li garanteix el respecte a la condició sexual. Té nacionalitat espanyola i se l’acusa de tràfic d’estupefaents en el marc de l’operació Dalton.

Els fets es remunten a fa prop d’un any, quan en el marc de l’operació Dalton es van detenir els membres d’una família de residents espanyols, el pare, la mare i tres dels fills, per presumpte tràfic d’estupefaents en el marc del cas Dalton. El progenitor va sortir en llibertat provisional després d’un temps a la presó.

Un dels fills és transsexual, una dona en cos d’home, en tractament hormonal previ a una operació de canvi de sexe a la qual es vol sotmetre. Al principi se’l va ingressar al mòdul d’homes de la presó però l’intern va assegurar que se sentia malament ja que es percep com a dona. És per això que se’l va mantenir en una cel·la separada.

Ara la seva lletrada ha presentat una petició a la batllia perquè el canviïn al mòdul de dones per contribuir al manteniment de la seva dignitat. Segons s’ha assegurat, no es demana només per aquest fet sinó perquè es creï un protocol de tractament d’aquests casos.

El director del centre penitenciari, Miquel Garcia, ha assegurat que fins ara no se l´ha canviat al mòdul de dones perquè la llei no ho preveu. Es considera que, en tot cas, ha de ser la justícia la que dictamini com s´ha de procedir i que no fa falta canviar la llei per recollir aquest fet “per la singularitat del cas i per no haver tingut precedents”. Ha afirmat que té els drets garantits i accés a activitats i al pati, com la resta d’interns.

A més, s’han demanat altres sol·licituds que tinguin en compte la seva situació de transsexualitat. Així, es reclama que l’escorcoll sigui efectuat per mètodes electrònics sense despullar-lo, que pugui fer activitats amb altres dones (la mare, una germana i la cunyada són al mòdul de dones) i que se’l designi pel nom femení i no pel masculí.