La corporació de la capital ha viscut aquest dijous al matí una sessió de Consell de Comú plena de desacords i retrets per la manera de treballar de totes les parts, fossin consellers de Cd’I, de DA, del PS o d’SDP. El principal punt de discòrdia ha estat el referent a la proposta d’una transferència de crèdit per sufragar un increment de la partida de les obres de l’oficina de Turisme de la nova plaça de la Rotonda. DA, el PS i també algun altre conseller de la majoria han votat en contra de la transferència, que suma 81.000 euros en total, perquè consideren injustificada la urgència final per acabar les obres, que és el que n’ha elevat el cost total.

Com a conseqüència, aquest punt no s’ha pogut aprovar i quedarà pendent pel 2016. Durant la sessió de Consell de Comú també s’ha transmès la liquidació del pressupost corresponent al tercer trimestre, el qual presenta un superàvit de gairebé 3,4 milions d’euros. Malgrat això, la consellera de Finances, Maika Nin, ha explicat que es pot tancar l’any amb un dèficit de fins a 400.000 euros.

El darrer Consell de Comú de l’any a Andorra la Vela, i també el darrer de Cd’I a la majoria, ha evidenciat de manera definitiva tot el conjunt de desacords i diferències que s’han anat desenvolupant al llarg dels darrers mesos. Així, s’han vist retrets del cònsol cap als consellers Maika Nin i Marc Pons, ara a Demòcrates per Andorra, retrets d’aquests dos cap al propi Minguillón, així com crítiques del PS i d’SDP a la “improvisació total” de l’actual corporació, a paraules de Josep Vila. Durant tot el consell els retrets han estat els protagonistes, però s’han fet sobretot evidents durant el punt que s’aprovava una transferència de crèdit de 81.000 euros per a l’acabament de les obres de la nova oficina de Turisme de la plaça de la Rotonda, que en total han costat 670.000 euros. Aquest increment, que en un principi havia de ser de 65.000 euros, respon a la urgència que es tenia des de Cd’I per inaugurar la instal·lació abans de la campanya electoral, ha assegurat Nin. Per aquest motiu, la pròpia consellera de Finances hi ha votat en contra, així com Marc Pons, Jordi Torralba i Neus Farré per part de DA; Dolors Carmona per part del PS; i Meritxell Rabadà, que fins abans de les eleccions formava part de Cd’I. En haver-hi més vots en contra que a favor (malgrat que Josep Vila, d’SDP, hi ha votat a favor), per l’abstenció d’Eduard Andeza, no s’ha pogut aprovar el punt i quedarà pendent pel proper mandat comunal.

“Hem vist el resultat del que els ha convingut als uns i als altres. És una llàstima, la política no és així, estan treballant sota una improvisació total”, ha lamentat Vila en referència a aquest desconcert de posicionaments. Així mateix, Carmona ha justificat el seu vot en contra perquè l’augment de la partida és una mostra “de la manca de previsió i la precipitació”. Carmona també ha volgut deixar clar que es tracta de diners públics i que s’ha de ser “molt curosos” amb la gestió.

Per la seva part, els que fins no fa tant estaven al mateix partit, s’han intercanviat retrets per justificar les seves postures. Nin ha considerat que no era necessari fer treballar l’empresa constructora durant el cap de setmana per poder inaugurar l’oficina, i Pons ha demanat tenir accés a tota la informació abans de poder votar a favor. També s’ha donat el cas que els quatre consellers de DA s’han abstingut en l’aprovació d’un conveni amb el Govern (que és del seu color polític), perquè es gestioni de manera conjunta aquesta oficina de Turisme. Han assenyalat que cal tenir més informació.

Davant aquestes acusacions, Minguillón ha definit el comportament dels dos consellers com una “pataleta”, que implicarà que aquest sobrecost s’haurà de pagar al pressupost de l’any vinent. A més, i en referència a la seva pròpia consellera de Finances, ha assegurat que queda demostrat “que no coneix” com es gestionen les finances comunals.

Tot plegat ho ha acabat de rematar Pons, reconeixent que s’ha fet palès “el trencament d’una majoria”.

Possible dèficit de 400.000 euros
També a l’ordre del dia del Consell de Comú s’ha informat sobre la liquidació del pressupost del tercer trimestre, el qual presenta un superàvit de gairebé 3,4 milions i un endeutament de 43,3 milions d’euros. Malgrat les dades positives, Nin ha reconegut que el pressupost del tercer trimestre “és el menys transparent” ja que és quan hi ha més ingressos. Per tot plegat, la projecció en acabar l’any és d’un dèficit de 400.000 euros, que podria variar en funció de si arriben totes les factures pendents, ha explicat la consellera.

Tots els grups també han fet referència al fet que no s’hagi aprovat el pressupost pel 2016. Vila ha explicat que el va reclamar abans de les eleccions perquè “el partit que entri pugui tenir pressupost de mínims”. Carmona, per la seva part, considera adient que sigui la propera majoria qui l’aprovi, per poder incloure els projectes de la campanya electoral. Una opinió que comparteix Minguillón, però no els consellers de DA. Nin ha explicat que en una junta de Govern va demanar analitzar el pressupost “i el senyor cònsol s’hi va negar”. Amb tot, ha assegurat que ja està pràcticament enllestit des de l’estiu i que al gener “es pot aprovar ràpid”.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada