Un grup tècnic interdisciplinari estudia la restauració integral de l’Hospital de cartró de Capdella

Hospital de cartró de Capdella
Hospital de cartró de Capdella

Un grup de treball tècnic ha començat a estudiar com caldria fer la restauració integral de l‘Hospital de cartró de Capdella (la Torre de Capdella, Pallars Jussà), una construcció singular de la primera dècada del segle XX feta amb plafons prefabricats de cartró. L’edifici, gestionat des del Museu Hidroelèctric de Capdella, ha estat declarat recentment Bé Cultural d’Interès Local.

Aquest grup de treball transversal i interdisciplinari, està integrat per personal tècnic dels museus que integren el Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), de la Direcció General de Patrimoni Cultural, de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, de l’IDAPA i consultors i especialistes externs. El grup elaborarà un informe previ a la redacció del projecte de restauració.

En paral·lel al treball d’aquest grup, s’estan duent diverses actuacions per posar en valor aquesta construcció:

  • Procés participatiu: el Museu Hidroelèctric de Capdella ha començat un procés de participació ciutadana per decidir l’ús de l’hospital.
  • Cerca de finançament: el Museu Hidroelèctric ha iniciat les gestions per buscar fons de finançament europeus que permetin dur a terme la restauració i posada en valor.
  • Projecte de recerca constructiva: el Museu-Molí Paperer de Capellades ha endegat un projecte de recerca i anàlisi de la composició original del cartró utilitzat en la construcció de l’hospital, per tal de poder-ne produir, en un futur, i de forma artesanal, la quantitat necessària per procedir a la restauració de l’edifici.
  • Projecte de recerca històrica: es troba en fase de redacció un llibre sobre aquest element singular i únic, dins de la col·lecció “La Fàbrica” que coedita el Sistema Territorial del mNACTEC i EUMO editorial.
  • Primeres actuacions de restauració: durant aquest mes de juliol, l’Ajuntament de la Torre de Capdella ha dut a terme un primera actuació de restauració de l’edifici, que ha consistit en la instal·lació d’una marquesina i una tanca de protecció del recinte.


Un edifici pioner de l’arquitectura prefabricada
L’edifici va ser construït com a hospital els primers anys de les obres de la Central hidroelèctrica de Capdella, i ja estava en funcionament el 1912. L’Hospital de cartró és obra de l’empresa alemanya Christoph & Unmack, que va ser un referent arreu del món en la construcció d’edificis prefabricats a principis del segle XX.

L’edifici consta d’un entramat de fusta de 5 cm, on fan de paret uns panells prefabricats de cartró d’1 m x 2 cm de gruix. La teulada està feta amb els mateixos materials, fusta i cartró, coberta amb teules de fibrociment. L’hospital consta de dues ales, separades per la cuina i els serveis: una destinada a l’atenció de malalts i l’altra dedicada a cirurgia.

Al voltant del 1940, l’edifici va caure en desús, i va ser utilitzat com a magatzem pels veïns. Aquest mal ús ha derivat en alguna modificació arquitectònica, però també molt possiblement ha estat la causa que s’hagi conservat dempeus durant més d’un segle.

Els estudis que s’estan fent entorn de l’edifici indiquen que es tracta d’un cas singular, ja que es podria tractar de l’única construcció amb aquests materials que es conserva a Europa i, probablement, a tot el món, fet que la converteix en una icona de l’arquitectura industrial prefabricada. L’Hospital té importància històrica no només pel que va significar en la construcció de la Central de Capdella, sinó també per la història associada a l’empresa constructora.

 

El mNACTEC
El mNACTEC és un dels tres museus nacionals reconeguts pel Parlament de Catalunya i té com a missió mostrar permanentment la implantació i l’evolució dels avenços científics i tècnics a Catalunya, la seva aplicació industrial i, especialment, la seva implicació i incidència social.

La seu del mNACTEC està situada a Terrassa, en un dels edificis fabrils més emblemàtics del modernisme català: el Vapor Aymerich, Amat i Jover, antiga fàbrica tèxtil dissenyada per l’arquitecte Lluís Muncunill i construït entre 1907 i 1908.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.