Un grapat d’ametlles, una acció saludable

ametllesL’ametlla és un fruit sec típic de la dieta mediterrània. Riques en calci i en vitamina E, tenen un alt valor energètic i baix contingut en sucre. El seu consum, amb mesura, -molts experts calculen que un grapat al dia- està recomanat tant als nens com als adults. També pot formar part, si així ho aconsella l’especialista, de dietes de persones amb el sucre alt, així com a vegetarians, per la seva aportació en ferro i proteïnes d’alta qualitat. L’ametlla destaca per l’alt contingut en proteïnes (20%), fibra (14%), greix (54%), en la majoria àcid oleic, que regula l’oxidació del colestero dolent, i el redueix. També cal esmentar el contingut en minerals (magnesi, potassi i ferro) i en vitamines (E, B1, B2).

Com passa amb la majoria dels fruits secs, en la seva composició hi ha menys d’un 50% d’aigua. Aquest fet, juntament amb l’alt contingut en greix és el responsable de l’alt valor energètic de l’ametlla -i en general, de tots els fruits secs-, que supera les 570 calories als 100 grams. És per això que les persones amb excés de pes han de vigilar el consum d’ametlles i de fruits secs en general.

L’ametlla conté greixos majoritàriament insaturats o poliinsaturats, el seu consum, amb mesura, resulta beneficiós per al nostre organisme. Pel que fa al greix oleic, el seu consum freqüent ajuda a reduir els índex de colesterol dolent.

Pel que fa al contingut en Vitamina E, té efectes antioxidants fet que és molt recomanable per tenir un bon aspecte. Cal apuntar que una ració d’ametlles, que es pot considerar uns 25 grams -equivalent a unes 20 unitats-, aporta el 50% de la quantitat diària que recomanen els experts de Vitamina E.

El calci és el mineral més destacat de l’ametlla. És per això que es tracta d’un aliment molt interessant per a persones que tenen al·lèrgia a la llet de vaca o que decideixen fer una dieta lliure d’aliments d’origen animal. En aquest cas, la llet d’ametlla pot ser una alternativa.

A nivell cosmètic, l’oli d’ametlles aporta hidratació i vitamines a la nostra pell.

Per El Tot Granollers / ACPG – Redacció

TOTES LES NOTÍCIES