Un expert en la UE veu impossible que Andorra pugui mantenir les especificitats en matèria de lliure circulació de persones

torrentEl catedràtic de la Universitat de Barcelona i coordinador de l’Observatori de les Relacions Unió Europea-Amèrica Llatina, Ramon Torrent, ha assegurat que no veu possible que Andorra aconsegueixi fer valer les seves especificitats en matèria de lliure circulació de persones, en la negociació de l’acord d’associació amb la UE. Ho ha fet aquest dilluns al matí en la conferència organitzada per l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), titulada ‘Riscos i oportunitats del nou acord amb la Unió Europea’. Torrent ha posat en dubte la idoneïtat de negociar un acord d’associació amb la Unió Europea i ha apuntat els beneficis que aportaria per a Andorra ser membre de l’Organització Mundial del Comerç.

Torrent ha explicat que abans d’encarar la negociació amb la Unió Europea, Andorra hauria de tenir clar per quin motiu el vol. Ha deixat clar que aquest possible acord comportarà “riscos” per al Principat, entre els quals ha destacat el fet que Europa no accepti limitar la lliure circulació de persones al Principat.

El catedràtic ha assegurat que no veu possible que la Unió Europea, i especialment alguns estats membres, acceptin la lliure circulació de ciutadans andorrans per territori europeu i, en canvi, Andorra no l’accepti al seu país. “Algú es pot creure que els parlaments de Rumania, de Bulgària o d’Eslovàquia, per exemple, ratificaran un acord que estableix que els seus ciutadans no es poden moure i treballar lliurement a Andorra, però en canvi els ciutadans andorrans sí que ho poden fer a la inversa?”, ha plantejat.

Torrent també ha posat sobre la taula el fet que alguns acords que actualment Andorra manté de forma bilateral amb Espanya o França quedaran superposats i per tant desapareixeran si s’arriba a un acord superior amb la Unió Europea. Aquest fet, ha assegurat, podria ser perjudicial per al Principat, ja que hauria d’assumir les conseqüències que tindria que aquest acord fos d’aplicació en 28 estats i no tan sols en un o dos com ara.

Per tot plegat, Torrent ha apuntat la possibilitat que “en comptes de modificar el seu acord amb la Unió Europea”, Andorra ampliï els acords que ja hi manté, l’acord monetari, el duaner, el de cooperació i el de la fiscalitat de l’estalvi, per tal d’aconseguir el seu objectiu d’obertura econòmica. Concretament, el catedràtic ha assegurat que Andorra podria tenir un major accés al mercat dels serveis a través d’una ampliació de l’acord duaner.

El catedràtic també s’ha mostrat partidari que el Principat encamini els seus esforços més aviat cap a la integració a l’Organització Mundial del Comerç (OMC). Ha explicat que aquest organisme permet que cada país membre “estableixi el grau de liberalització que vol assumir”, en referència a la lliure circulació de persones, per exemple.

Així doncs, ha explicat que Andorra sí que podria fer valer les seves especificitats en aquest àmbit. A més, ha deixat clar que en formar part de l’OMC és molt més fàcil atreure empreses “punteres” dels Estats Units, l’Índia o la Xina, ja que “els pots oferir unes garanties”, únicament pel fet de ser membre de l’organització.

“Què és més interessant per a Andorra, atreure una empresa de serveis búlgara –que és el que permetria l’acord amb la Unió Europea- o atreure a Google?”, ha tornat a plantejar. Per tot plegat, ha mostrat el seu convenciment que per a Andorra és millor arribar a acords a nivell global, en aquest cas entrant a formar part de l’OMC.

Alcobé creu que sí que es podran negociar especificitats

Entre els assistents a l’acte hi havia el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, el d’Administració Pública, Transports i Telecomuncacions, Jordi Alcobé, l’ambaixador especial i extraordinari per a les relacions amb Europa, Òscar Ribas, i el president del grup parlamentari mixt, Pere López.

Alcobé ha assegurat que, “en el fons, el seu posicionament no difereix molt del del Govern”, i ha posat de manifest que “tenim clares les limitacions a l’hora d’anar a un acord d’associació i què és el que hem defensar com a plaça andorrana”. Ha admès que el que els diferencia és “la fórmula”, ja que Torrent “opta més per l’acostament a institucions mundials i nosaltres pensem que el pas lògic és passar abans per la UE”.

En relació a l’accés al mercat dels serveis, Alcobé ha assegurat que la proposta de Torrent de “completar l’acord duaner sabem que ara mateix no existeix”, i que “la solució passa per un acord d’associació o similar”.

Alcobé també ha assegurat que “tenim clar que hi haurà restriccions a l’hora de defensar especificitats”, però s’ha mostrat esperançat que es podrà aconseguir, ja que “hi ha antecedents, no estem inventant res i hi ha països que per les seves particularitats i mida han pogut aconseguir un tractament específic”.

El ministre ha recalcat que, al cap i a la fi, “el poble d’Andorra haurà de ratificar l’acord en referèndum i si aquest no és bo per al Principat, el poble i el Govern no l’acceptaran”.

Des de l’EFA, el seu secretari tècnic, Joan Tomàs, ha assegurat que “és un tema que interessa” als associats de l’entitat i per això “hem buscat un expert que ens pugui donar informació per tenir opinió i criteri sobre aquest futur acord”. 

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES