Un expert en demografia creu que Andorra haurà d’apostar per importar talent i atreure especialitzacions

alfredo-pastorL’expert en ciències econòmiques Alfredo Pastor, creu que el futur d’Andorra no passa perquè empreses estrangeres s’instal·lin al país, sinó perquè es pugui importar talent i atreure especialitzacions a distància. D’aquesta manera, Pastor creu que serà difícil crear indústria i llocs de treball amb qualificació, perquè ‘no hi ha mercat ni tradició’. Pastor també ha pronosticat que la població mundial s’estabilitzarà l’any 2015 en uns 9.000 milions de persones, i que el mercat laboral s’haurà d’adaptar per contractar a gent més gran, ja què no hi haurà gent tan jove, i la població serà molt vella. Un dels aspectes més preocupants dels grans canvis demogràfics serà, precisament els llocs de treball, ja que segons l’expert, ‘no ho estem enfocant gens bé, no estem afrontant el problema de cara i això ens costarà molt’. Pastor ha fet aquestes declaracions en el marc de la conferència Adaptant-nos als grans canvis: demografia, ocupació, comerç.

L’expert ha pronosticat que Andorra no viurà mai de les indústries, bàsicament ‘perquè no hi ha tradició, i perquè és molt difícil començar des de zero’. Així, ha dit que per la gent que pensa que l’obertura econòmica pot ser molt positiva per Andorra, ell creu que no serà tan fàcil com es planteja, i que el futur passa per poder atreure feines que es puguin fer a distància. De fet, és la seva recomanació, ja que crear llocs de treball a Andorra per gent qualificada és molt difícil perquè no hi ha mercat. Amb tot, ha considerat que el turisme sempre tindrà lloc a Andorra, però que altres sectors com ara el sanitari ‘del qual tant s’ha parlat’ serà ‘difícil’ que vingui, perquè les comunicacions amb el país ‘són complicades’.

Sobre el canvi més gran que el món haurà d’afrontar en els pròxims anys, l’expert ha destacat tot el que té a veure amb el món laboral. ‘S’hauran d’adaptar els mercats i els llocs de feina perquè no hi haurà gent de menys de 40 anys’, ha vaticinat, amb la qual cosa, el mercat laboral estarà envellit. I és que una de les conseqüències de l’envelliment de la població serà que les persones de més de 65 anys seran més productives. A més, s’ha mostrat bastant crític amb aquest punt i s’hi ha referit dient que ‘no l’estem enfocant gaire bé’. Un altre motiu pel qual l’expert augura problemes és pel fet que ‘seguim pensant que la gent treballa perquè necessita un sou’. En aquest sentit, ‘hauríem de donar més importància al fet de tenir feina de la que es dóna ara’, perquè ‘és una barbaritat que hi hagi taxes d’atur tan elevades’ perquè això significa que ‘humanament és un problema molt greu’.

Però la preocupació del conferenciant també s’estén a la qualificació de les feines. Pastor creu que cada vegada hi haurà més feines de baixa qualificació i d’alta qualificació, amb la qual cosa hi ha un tipus de feina que cada vegada serà més difícil de trobar, fet que afecta a l’estat del benestar. ‘El sistema no dóna més de sí’, ha dit per concloure aquest apartat.

Altres temes que ha comentat l’expert tenen a veure amb l’estimació que es fa de la població mundial. Segons Pastor tot sembla indicar que la població s’estabilitzarà, sempre tenint en compte que la població cada vegada serà ‘més gran’. En aquest punt ha destacat el fet que gràcies a la domòtica, per exemple a l’ajuda dels robots, la gent gran podrà treballar més i en millors condicions, ajudats per les màquines.

També ha dedicat un temps a parlar del comerç. Com a exemple dels canvis, s’ha referit a la globalització. ‘Abans el que havies d’exportar ho ficaves dins una capsa’, ha dit, ara, també es poden exportar serveis.

TOTES LES NOTÍCIES