El professor de l’IESE, José Luis Suárez, ha ofert aquest divendres una conferència organitzada per l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) amb el títol La recuperació econòmica: Canvi de cicle en el sector financer i en el sector immobiliari. Davant els representants empresarials del país, Suárez ha repassat les causes de la crisi econòmica i les perspectives per als sectors econòmics i immobiliaris. Precisament, sobre el parc immobiliari andorrà, que està patint les conseqüències de la davallada demogràfica, ha explicat que ‘la població es recupera a través dels saldos migratoris’ i que aquests depenen de l’activitat econòmica. ‘Quan l’activitat econòmica es recuperi atraurà els immigrants i s’ocuparan els habitatges’, ha insistit. Suárez creu que la mobilitat demogràfica és bona perquè ‘es poden absorbir els shocks econòmics o, simplement, l’estacionalitat de l’economia (la gent pot entrar i sortir buscant feina a diferents països)’, un dels postulats, ha afegit, de la Unió Europea d’ara. També ha recordat que els bancs ‘han patit molt’ el passat cicle econòmic i per això ara estan poc inclinats a finançar cap activitat d’inversió. En aquest sentit ha pronosticat que quan es reactivi el crèdit es produiran compres perquè davant l’escassetat de compra per part dels particulars s’està creant una demanda no satisfeta.

Suárez ha començat explicant la situació dels països veïns, en què els indicadors econòmics comencen a mostrar valors positius molt a poc a poc. El professor de Direcció Financera de l’IESE Business School, ha indicat que la salut dels països veïns sempre afecta i que la recuperació espanyola, concretament, es notarà aquí ‘sense cap dubte’. Tot i això, ha reconegut que la recuperació és moderada (s’espera que el creixement del PIB espanyol sigui lleugerament superior a l’1% entre el 2015 i el 2016) però insisteix que ja es nota en la inversió internacional. Segons ha explicat, la inversió mundial es va avançar a la caiguda de l’activitat econòmica i ara s’està avançant també a la recuperació, invertint al sud d’Europa.

A banda de la inversió internacional, Suárez, ha insistit que també hi ha operacions nacionals, però que, si no n’hi ha més, és per l’escassetat de crèdit. Una escassetat que, evidentment, també afecta el mercat immobiliari (l’altre eix de la seva conferència). El professor de l’IESE ha predit que ‘la necessitat que no s’ha traduït en demanda produirà compres de seguida que es reactivi el crèdit’. En referència a això, a la seva conferència ha mostrat com la inversió immobiliària segueix tenint de mitjana millor rendibilitat comparada amb la inversió en borsa i en bons (amb exemples d’Espanya per a dotze anys i dels EUA i el Regne Unit per a terminis encara majors). Tot i així ha reconegut que el mercat immobiliari està canviant i que el tradicional interès per comprar habitatge està veient-se superat pel lloguer, a causa no només de la falta de recursos i de crèdit, sinó també de canvis en el comportament de la societat que, en ser més mòbil, també opta pel lloguer més sovint.

Precisament Suárez també ha tractat el tema de la mobilitat demogràfica com a solució als problemes d’ocupació de l’habitatge. Mentre que Espanya pateix un atur que supera el 25% de la població activa, a Andorra la població ha disminuït considerablement (segons el Departament d’Estadística més de 9.000 habitants menys i 5.000 assalariats menys des del 2009) fet que influeix en el mercat immobiliari. Segons l’expert de l’IESE, ‘és necessari que es recuperi la població perduda i això es fa a través dels saldos migratoris’, un fet que, segons ell, està passant ‘a tot el món i sobretot a Europa’. El que s’ha d’aconseguir, ha afegit, és que ‘a llarg termini els saldos siguin positius, cosa que té a veure amb les activitats econòmiques bàsiques, com és a Andorra el comerç, el turisme o la banca’. ‘S’ha de definir el model de manera que tingui un creixement sostenible en el temps’, ha conclòs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada