Un expert considera que l’acostament a la UE ha d’implicar l’homogeneïtzació del marc normatiu del país

cinca-montobbioEl  procés d’acostament d’Andorra a la Unió Europea ha d’implicar l’apropament al funcionament de les diferents agències reguladores que assessoren i fixen el funcionament de multitud de matèries i serveis en els països d’aquest àmbit econòmic. Aquesta és una de les principals conclusions del doctor en ciència política, Jacint Jordana, que aquest dimecres a la tarda ha impartit la conferència ‘Les agències reguladores, una perspectiva comparada i de la Unió Europea’ a l’Ambaixada espanyola. A la conferència, on hi ha estat present el ministre de Finances, Jordi Cinca, ha aclarit que aquesta circumstància “no vol dir que hi hagi matisos i petites diferències” entre els estats i que serà la negociació amb la UE la que fixi aquestes particularitats.

La conferència ‘Les agències reguladores, una perspectiva comparada i de la Unió Europea’, que aquest dimecres a la tarda ha tingut lloc a l’Ambaixada espanyola ha comptat amb la presència del ministre de Finances del Govern, Jordi Cinca. Acompanyant el doctor en ciència política, Jacint Jordana, la conferència ha despertat un interés notable per part d’un divers grup de consellers generals i representants del país. En la seva introducció, l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Manuel Montobbio, ha assenyalat la importància de les agències reguladores i el seu creixement en els darrers anys, desplegant un cos normatiu important que els estats de l’espai econòmic europeu han adoptat.

Segons ha explicat l’expert en ciència política, les agències reguladores són organismes internacionals que ofereixen a les institucions i països de la UE coneixements en matèries com l’alimentació, els medicaments, productes químics, educació, justícia, seguretat en el transport, drets fonamentals o serveis als ciutadans i les empreses. El desenvolupament de les agències reguladores en els darrers anys a la Unió Europea ha estat molt important i van des d’una Agència Europea de Seguretat Aèria (AESA) a una Agència Europea de Control de la Pesca (EFCA), l’Autoritat Bancària Europea (ABE) o l’Agència Europea de Medicaments. Es tracta d’organismes especialitzats que condicionen els marcs reguladors de l’espai econòmic europeu. Precisament, el catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Jacint Jordana, ha fet especial referència a l’Agència que vetlla per la seguretat i eficàcia dels medicaments que els estats tenen al mercat.

Jordana s’ha referit al paper de control de les agències reguladores, però també als principis del marc europeu com el de la lliure competència. En aquest sentit, ha assenyalat com el mercat de les telecomunicacions o el de l’energia elèctrica es troben en competència oberta tot i que “altra cosa és que la principal companyia segueixi sent pública”, ha dit. Ha assenyalat que en determinats països hi ha territoris on només opera una companyia elèctrica, o que pel volum de població no és rendible la presència de moltes companyies. Respecte el desenvolupament normatiu, Jordana ha recordat la necessitat dels estats per establir “regles que fossin les mateixes per totes les societats”, tot i que en el moment de desenvolupar-les en els estats “no vol dir que hi hagi matisos i petites diferències” entre els estats.
Segons el professor de ciència política de la UPF, Europa compta amb “un marc europeu regulatori molt extens que els estats han adoptat i això implica molts sectors econòmics”, ha aclarit. El doctor en ciència política considera que “si Andorra avança en aquest espai econòmic integrat haurà de buscar com pot encaixar”.

Jacint Jordana és catedràtic de ciència política i de l’administració a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Ha estat professor visitant a la Copenhagen Business School, Australian National University, Wissenschafts Zentrum Berlin i la Universitat de California (San Diego). Dirigeix l’Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (IBEI) tot i que la seva àrea d’investigació se centra en les polítiques de regulació i les institucions especialitzades.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES